#БъдещетоЕТвое: Йордан, който иска свободна Европа, в която да продължи да търси различни форми на изразяване

Йордан е артист, който търси различни форми на изразяване.
15.12.2021 / 09:19

Йордан Михалев е артист. Той е живял в Антверпен, Париж и Милано, а сега твори в София. Иска свободна Европа, която използва старото за стълба, водеща към новото.

 

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност всеки да изрази мнението си, да каже в каква Европа иска да живее, да допринесе за изграждането на общото бъдеще. Бюрото на Европейския парламент в България, в партньорство с платформата People of Sofia, показва историите на българи и европейци и техните представи, мечти и очаквания за бъдещето.

 

Прочетете историята на Йордан.

 

„Казвам се Йордан Михалев. Родом от Варна, в момента живея в София. Артист съм, което знам, че може да значи много неща. В моя случай е разказвач на визуални истории: я картини, я дрехи, я нещо друго. Червеното яке на снимката е едно малко намигване към най-буквалната форма на разказване, която обожавам - литературата. Нарисувах си този портрет на Гео Милев, защото усещам силна връзка с неговия немирен и бунтуващ се дух. Слагайки го на дреха е моят начин да го свържа най-буквално с това, което правя.

 

Преди да стигна до София минах през Антверпен, където учих театрален костюм. Минах и през Париж и Милано, където исках да поживея сред духа на голямата мода и изкуство. Оказа се, че живея сред руините на голямото минало. Затова сега ми харесва София - не е обременена от статута на модна столица или световен център за изкуство. Свободно е! Надявам се такова да е бъдещето на Европа - свободно.

 

Старото тук е прекрасно, но нека го ползваме за стълба към новото. В моето лично бъдеще искам да мога да се заровя в колкото може повече форми на изразяване, за да намеря правилната формула за превод на вътрешния ми свят към външния.”

 

Конференцията за бъдещето на Европа и темата за културата

 

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност за европейските граждани да обменят мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европа. Без значение откъде са и с какво се занимават – това е мястото, където всеки може да каже какво бъдеще иска за Европейския съюз. Европейски граждани от всички слоеве на обществото и от всички краища на Съюза могат да се включат, като младите европейци ще заемат централно място в оформянето на бъдещето на европейския проект.

 

Конференцията обединява позиции по девет обширни теми, сред които е и темата за културата. Политиките в областта на образованието, културата, младежта и спорта попадат основно в сферата на компетентност на държавите членки. Въпреки това ЕС подкрепя и допълва техните действия, като улеснява сътрудничеството помежду им. Това включва финансова подкрепа и свързани с нея дейности, като програмите „Еразъм+“ за транснационална мобилност и „Творческа Европа“ в подкрепа на секторите на културата и творчеството.

 

Как искате да изглежда бъдещето? Присъединете се към дискусията на специалната платформа на Kонференцията: http://epfacebook.eu/q3C3

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев