#БъдещетоЕТвое: Дария, която смята, че гласът на младите в Европа трябва да се чува повече

Дария Ковачева иска гласът на младите да се чува повече и работи за това. ©People of SofiaДария Ковачева иска гласът на младите да се чува повече и работи за това. ©People of Sofia Дария Ковачева иска гласът на младите да се чува повече и работи за това.
14.12.2021 / 16:57

Дария Ковачева е ученичка, която се занимава с доброволческа дейност и мечтае да бъде учител. Тя иска и работи за това да се чува повече гласът на младежите в Европа, както и за това гражданският сектор и институциите да бъдат още по-активни в привличането на млади хора.

 

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност всеки да изрази мнението си, да каже в каква Европа иска да живее, да допринесе за изграждането на общото бъдеще. Бюрото на Европейския парламент в България, в партньорство с платформата People of Sofia, показва историите на българи и европейци и техните представи, мечти и очаквания за бъдещето.

 

Прочетете историята на Дария.

 

„Казвам се Дария, за която всички са вдъхновители до доказване на противното. Никак не харесвам да се представям, обичам хората да изграждат мнението си за мен самостоятелно, след времето на общия ни извървян път, но да видим. Всеки има своя житейска история. И аз така. Аудиторията ме определя като „детето чудо”, преди бях къдравото, непокорно, тихо и плахо дете.

 

Аз съм човек на вдъхновенията, обичам до дупка и живея така, все едно всеки ден скачам от самолет върху пухкави бели облаци. Започвам да правя снежни ангелчета, а на следващия ден скачам отново и се приземявам обратно върху тях.

 

Човек, влюбен в „професията” си и здраво стъпил на земята, на който много често му се налага да си задава въпроса „Кой съм аз?”, защото може би все още наистина не знам коя съм и какво мога.

 

На 15 септември 2017 стъпих на прага на 157 ГИЧЕ и ме беше страх. Много! От новото и непознатото. Но усещах, че ще се случи нещо хубаво тук - на ето това място, в което се научих как да обичам и как да творя чудеса.

 

Сега, четири години по-късно, вече не се страхувам. Свободна съм, дори като знам, че мога да падна и да си обеля коленете. Дори и дълго да ме болят раните, знам, че мога да се изправя.

 

Поисках да ме снимате тук неслучайно. Определенията „тихо, рошаво и плахо дете” вече нямат смисъла, който имаха преди четири години. Вярвам, че всеки човек на тази земя е изпратен с една определена мисия. За тези години научих каква е мисията на петима мои преподаватели. Наричам ги „вдъхновители”, защото ти влияят до такава степен, че да променят цялостно личността на човека отсреща, разбира се, след семейството. Виктория Митова, Петя Петкова, Юлия Бързашка (заради която четете историята ми), Мартин Хаджидимитров и Светлана Гечева са хората, които отделят от собственото си време, за да изслушат моите капризи, неволи и мъки, а след това да ми дадат ценни съвети и уроци как да се справя с трудностите.

 

Моята библия на промяната? Човек често да си напомня, че трябва да вярва, да се бори и да поема риск тогава, когато всички се съмняват в способностите му. Научиха ме най-вече на благост, как да приемаш риска като възможност, изградиха истински човек, който откри своята мисия - да последвам техния пример с учителската професия, да предам въпросното вдъхновение и да направя от учениците си истински хора, които знаят как да се борят и да напишат своята библия към успеха!

 

Виждам бъдещето си като учител, който не спира да се учи как да бъде умерен в преценката си за хората и как да се бори за всяка победа! Бих искала гражданският сектор и институциите да бъдат още по-активни в привличането на млади хора. Ние сме промяната, за която всички мечтаем. Здравната и политическата криза промениха много младежкия сектор по отношение на работата и неговата дейност. Младежите загубиха чуваемост. Искам това да се промени и да работя по въпроса. Това, което зависи от нас като граждани, институции и политици, е да се постараем отново гласът на младите хора в Европа да бъде чут. Ние сме бъдещето!”

 

Младите европейци заемат централно място в оформянето на бъдещето на европейския проект.Младите европейци заемат централно място в оформянето на бъдещето на европейския проект.

Младите европейци заемат централно място в оформянето на бъдещето на европейския проект.

 

Конференцията за бъдещето на Европа и темата за младежта

 

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност за европейските граждани да обменят мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европа. Без значение откъде са и с какво се занимават – това е мястото, където всеки може да каже какво бъдеще иска за Европейския съюз. Европейски граждани от всички слоеве на обществото и от всички краища на Съюза могат да се включат, като младите европейци заемат централно място в оформянето на бъдещето на европейския проект.

 

Конференцията обединява позиции по девет обширни теми, сред които е и темата за младежта. Политиките в областта на образованието, културата, младежта и спорта попадат основно в сферата на компетентност на държавите членки. Въпреки това ЕС подкрепя и допълва техните действия, като улеснява сътрудничеството помежду им. Това включва финансова подкрепа и свързани с нея дейности, като програмите „Еразъм+“ за транснационална мобилност и „Творческа Европа“ в подкрепа на секторите на културата и творчеството.

 

Как искате да изглежда бъдещето? Присъединете се към дискусията на специалната платформа на конференцията: http://epfacebook.eu/q3C3

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев