#БъдещетоЕТвое: Ларс, който иска по-малко национализъм и по-здрав плурализъм в Европа

Ларс Нордби е от Норвегия, но в момента живее и твори във Велико Търново.
14.12.2021 / 08:55

Ларс Нордби е визуален артист. Той е от Норвегия, но в момента живее и твори във Велико Търново. За бъдещето на Европа той иска по-малко национализъм, по-здрав плурализъм и по-децентрализирана художествена сцена.

 

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност всеки да изрази мнението си, да каже в каква Европа иска да живее, да допринесе за изграждането на общото бъдеще. Бюрото на Европейския парламент в България, в партньорство с платформата People of Sofia, показва историите на българи и европейци и техните представи, мечти и очаквания за бъдещето.

 

Ларс пред People of Sofia:

 

„– Какво прави един норвежец във Велико Търново?

– Главното ми занимание е визуален артист. Завърших академия по изящни изкуства в Осло през 2016 г. Баща ми също е артист и имаше студио в село Вишовград, близо до Търново. По едно време трябваше да се върне в Норвегия и това място просто си остана празно тук. След завършването имах възможност да направя студиото си тук и също така да установя резиденция за международни артисти (ARV.International) в същото село. Заедно със студиото реших, че е логично да има и галерия, затова през 2019 г. създадох Heerz tooya във Велико Търново. Преди пандемията пътувах много, сега пуснах корени тук. Трудно е да отида някъде заради галерията и резиденцията, които вървят добре. В момента има трима художници там: двама от Амстердам и един от Америка.

 

– Звучи като да е доста популярна.

– Да! 2020 трябваше да е доста силна, но... знаете.

 

– Имате ли планирани изложби?

– Програмата на галерията беше пълна, освен това имах собствени, с които трябваше да се справя. След Копенхаген, Виена и Чикаго, откривам изложба в София на 10 ноември от 18:00 в Credo Bonum Gallery.

 

– Как виждате бъдещето си?

– Докато усъвършенствам изложбената програма в Heerz Tooya, се виждам все по-фокусиран върху своята художествена практика и създаването на нови произведения.

 

– Как виждате бъдещето на Европа и кои неща искате да промените и да се случат?

– Европа е в нелеко положение в момента, което прави предсказването на нейното бъдеще по-трудно от обикновено. Искам по-малко национализъм и по-здрав плурализъм на континента. По-децентрализирана художествена сцена също няма да навреди.”

 

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност за европейските граждани да обменят мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европа.Конференцията за бъдещето на Европа е възможност за европейските граждани да обменят мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европа.

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност за европейските граждани да обменят мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европа.

 

Конференцията за бъдещето на Европа и темата за културата

 

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност за европейските граждани да обменят мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европа. Без значение откъде са и с какво се занимават – това е мястото, където всеки може да каже какво бъдеще иска за Европейския съюз. Европейски граждани от всички слоеве на обществото и от всички краища на Съюза могат да се включат, като младите европейци заемат централно място в оформянето на бъдещето на европейския проект.

 

Конференцията обединява позиции по девет обширни теми, сред които е и темата за културата. Политиките в областта на образованието, културата, младежта и спорта попадат основно в сферата на компетентност на държавите членки. Въпреки това ЕС подкрепя и допълва техните действия, като улеснява сътрудничеството помежду им. Това включва финансова подкрепа и свързани с нея дейности, като програмите „Еразъм+“ за транснационална мобилност и „Творческа Европа“ в подкрепа на секторите на културата и творчеството.

 

Как искате да изглежда бъдещето? Присъединете се към дискусията на специалната платформа на конференцията: http://epfacebook.eu/q3C3

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев