#БъдещетоЕТвое: Мая, според която бъдещето ще бъде такова, каквото сами го направим

#БъдещетоЕТвое: Мая, според която бъдещето ще бъде такова, каквото сами го направим  . 15/11/2021  . Мая Донева има опит в областта на младежката работа и социалното предприемачество. Тя е сред основателите на Социалната чайна – социално предприятие, осиг
13.12.2021 / 16:53

Мая Донева има опит в областта на младежката работа и социалното предприемачество. Тя е сред основателите на Социалната чайна – социално предприятие, осигуряващо заетост и менторство на младежи, израснали в институции. Мая вярва, че бъдещето на Европа трябва да се основава на мир и ще бъде такова, каквото сами го направим.

 

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност всеки да изрази мнението си, да каже в каква Европа иска да живее, да допринесе за изграждането на общото бъдеще. Бюрото на Европейския парламент в България, в партньорство с платформата People of Sofia, показва историите на българи и европейци и техните представи, мечти и очаквания за бъдещето.

 

Мая пред People of Sofia:

 

„Идеята за социалната чайна във Варна започна оттам, че много дълго време бяхме доброволци по домове за деца без родители и в един момент установихме, че им липсва среда – не само какво ядат, а как растат. Всъщност тези деца растат в една много неподкрепяща среда, а обществото някак си очаква, че те като деца са много мили и хората харесват да ги обгрижват с шоколади и плюшени играчки. Осъзнахме, че доброволчеството ни носи много повече лично удовлетворение и личен комфорт, а не реална променя в техния начин на живот и среда. Доста неприятен извод. Истината е, че тези деца растат по този начин, но големият проблем си остава. Искахме да им дадем среда, в която да растат и ни дойде идеята за чайна.

 

Дотогава във Варна нямаше подобно място. Започнахме да се мъчим през 2015 (смее се). Първата година беше нулева. Сега много се шегуваме, защото тогава само търсехме финансиране, ходехме да обясняваме на много хора как това е проект, който си заслужава, че трябва на децата да се гледа с някаква перспектива, те няма винаги да са деца, няма винаги да стават за гушкане и за бонбони, стават възрастни хора, които имат нужда от среда. Първата година беше само това – писма до институции, обяснения защо си заслужава, търсене на пари и непрекъснато говорене за това, което ви говоря и сега. На втората година вече успяхме да имаме сграда, достатъчен капитал от дарители и доверието на няколко институции, за да започнем.

 

– Давате възможност на тези деца да се научат на занаят и работа. Колко време се задържат при вас?

– Средно по две години. Нашата цел е да не е повече, за да не се създават зависимости. Идеята е, че се опитваме да инвестираме максимално много в тях като курсове (готварски, шофьорски, компютърни и т.н.) и след тази интензивна програма вече ги окуражаваме да отидат на свободния пазар на труда, като всеки един от нас. В противен случай, ако твърде дълго си бил в такова защитено пространство, създаваш нова зависимост. Тъкмо сме ги изкарали от една зависимост и те влизат в друга, което е грешно. Това е един от проблемите (в кавички) – спецификата на социалното предприемачество е, че винаги имаш много повече хора в екипа, отколкото са необходими. Когато някой стане много добър и видимо се справя, казваме „Хайде, приятелю, отивай в истинския свят, за да взимаш по-хубава заплата, живей по-добре, разказвай откъде си дошъл, но заминавай, защото за твоето място тук чакат още пет деца”.

 

– Как реагират клиентите?

– Има отклик, да. Иначе досега нямаше да я има чайната толкова време, тя финансово е нерентабилна. Сега като се замисля колко пазарно ориентирани заведения затвориха миналата година, а ние останахме отворени въпреки свръх персонала. Наши съмишленици отварят в Пловдив и Велико Търново. Момиче от нашия екип емигрира в Пловдив и отвори там – даже се шегуваме, че тя може да си тръгне от чайната, но чайната не може да си тръгне от нея.

 

– Как виждаш своето бъдеще?

– Тази година ме научи да гледам на бъдещето си като на нещо, което може да ме изненада в неочаквана посока и трябва да го оставя да ми се случи, вместо да се опитвам да планирам всичко денонощно. 2021 започна много планирано, ясно и подредено, но в средата на годината получих страхотно предложение за работа и се местя в Белгия, за да стана генерален секретар на EASPD Brussels – една от най-големите социални организации в света, обединяваща над 21 хиляди европейски организации в сферата на социалните услуги за хора с увреждания. Бъдещето го виждам като логично следствие на настоящето и миналото – каквото си го направя.

 

– А бъдещето на Европа? Какво искаш да се промени?

– Бъдещето на Европа преди всичко трябва да се основава на мир. Абсолютно нищо друго няма значение – всички неща, около които можем да се разделим, зелена сделка, демократи, социалисти, консерватори, междукултурни различия, са галактически нерелевантни, ако няма мир. Аз съм на 36 и мисля, че нашето поколение има лукса да е израснало и да живее в комфортен мир и го приема за даденост. Виждам бъдещето на Европа така, както виждам своето собствено – каквото си го направим.”

 

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност за европейските граждани да обменят мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европа.Конференцията за бъдещето на Европа е възможност за европейските граждани да обменят мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европа.

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност за европейските граждани да обменят мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европа.

 

Конференцията за бъдещето на Европа и темата за социалната справедливост

 

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност за европейските граждани да обменят мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европа. Без значение откъде са и с какво се занимават – това е мястото, където всеки може да каже какво бъдеще иска за Европейския съюз. Европейски граждани от всички слоеве на обществото и от всички краища на Съюза могат да се включат, като младите европейци заемат централно място в оформянето на бъдещето на европейския проект.

 

Конференцията обединява позиции по девет обширни теми, сред които е и темата за социалната справедливост. ЕС насърчава социалното приобщаване, бори се срещу бедността и безработицата и работи за справедливо и приобщаващо възстановяване на икономическите и социалните щети, причинени от пандемията. За да се осъществи това, бе постигнато споразумение за безпрецедентен финансов пакет в размер на 1,8 трилиона евро. Той обхваща както бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г., така и NextGenerationEU – инструмент за възстановяване, предназначен да направи икономиките и обществата по-устойчиви.

 

Как искате да изглежда бъдещето? Присъединете се към дискусията на специалната платформа на конференцията: http://epfacebook.eu/q3C3

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев