#БъдещетоЕТвое: Божидар, който действа за по-голяма гражданска активност, особено сред младите

#БъдещетоЕТвое: Божидар, който действа за по-голяма гражданска активност, особено сред младите  . 17/11/2021  . Божидар Костадинов е студент по графичен дизайн, който се интересува от политика и работи за това повече младежи също да бъдат активни граждани
13.12.2021 / 08:52

Божидар Костадинов е студент по графичен дизайн, който се интересува от политика и работи за това повече младежи също да бъдат активни граждани. Той смята, че развитието на обществото започва с прости стъпки, но направени от всеки.

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност всеки да изрази мнението си, да каже в каква Европа иска да живее, да допринесе за изграждането на общото бъдеще. Бюрото на Европейския парламент в България, в партньорство с платформата People of Sofia, показва историите на българи и европейци и техните представи, мечти и очаквания за бъдещето.

 

Божидар пред People of Sofia:

 

„Аз съм Божидар, пловдивчанин и европеец по душа, студент по графичен дизайн в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. От съвсем малък имам страст към графичния дизайн. Всичко, което някога съм правил, е било облечено така, че да ми харесва, а и да бъде разбрано по-лесно от останалите – дори когато няма нужда и това да му дам визуална идентичност да отнема повече време от самата задача. В момента съчетавам графичния дизайн с друг мой сериозен интерес – политиката. Търся начини да сваля разговора за политика сред представителите на моето поколение. Искам ние да сме активни в отношението ни към управлението, да имаме и да защитаваме гражданските си позиции.

 

– Как се породи интересът ти към политиката? Защо те вълнува?

– Вероятно защото вкъщи винаги звучаха новинарските емисии? Не съм напълно сигурен. Интересна ми е концепцията как буквално гласуваме шепа хора да взимат решения вместо нас. Тази задача ми изглежда несравнимо отговорна – ако някой не я изпълнява с необходимата отговорност, сме длъжни да му поискаме сметка.

 

– Защо младите трябва да се интересуват и да участват повече в политическия живот?

– Бях изключително обнадежден от протестите за справедливост миналата година. На тях видях много млади хора и усетих енергията за промяна. Щеше да е престъпление тя да се похаби, затова се опитвам да имам активна и ангажираща гражданска позиция. Заедно с няколко съмишленици създадохме такава среда в Инстаграм, която привлече предимно млади хора с желание да бъдат въвлечени в настоящите политически предизвикателства. Все пак нашето бъдеще зависи от действията ни сега. Не бих искал някога да съжалявам, че съм бездействал.

 

– Как виждаш бъдещето си в личен план?

– Знам, че искам всяко нещо, с което се занимавам, да помага да се движим напред като общество. Виждам, че от това има нужда и усещам липсата на мотивация. А не е трудно. Всеки може да започне с прости стъпки: толерантност, разделно изхвърляне на отпадъци, отговорност към околната среда, спазване на законите, плащане на данъци. Иска ми се повече хора да бъдат активни граждани, без значение от сферата. Искам бъдеще, в което да се чувствам свободен и защитен от закона.

 

– Как виждаш бъдещето на Европа? Какво искаш да се случва или промени?

– Искам такава Европа, в която всеки би бил еднакво горд както със своята страна, така и с това, че е европеец. Европа трябва да бъде все по-ярка обединяващата сила, която да защитава и подкрепя своите членки и да не позволява да бъде атакувана отвътре, да има навременни и последователни действия с фокус върху локалните отклонения от законността и човешките права. Европа трябва да бъде еталон за солидарност.”

 

Конференцията за бъдещето на Европа обединява позиции по девет обширни теми, сред които е и темата за европейската демокрация.Конференцията за бъдещето на Европа обединява позиции по девет обширни теми, сред които е и темата за европейската демокрация.

Конференцията за бъдещето на Европа обединява позиции по девет обширни теми, сред които е и темата за европейската демокрация.

 

Конференцията за бъдещето на Европа и темата за европейската демокрация

 

Конференцията за бъдещето на Европа е възможност за европейските граждани да обменят мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европа. Без значение откъде са и с какво се занимават – това е мястото, където всеки може да каже какво бъдеще иска за Европейския съюз. Европейски граждани от всички слоеве на обществото и от всички краища на Съюза могат да се включат, като младите европейци заемат централно място в оформянето на бъдещето на европейския проект.

 

Конференцията обединява позиции по девет обширни теми, сред които е и темата за европейската демокрация. Демокрацията в ЕС и държавите членки е изправена пред предизвикателства, като дезинформация и усещане за отдалеченост между хората и техните избрани представители. Европейците искат да бъдат по-ангажирани във вземането на решения и в политиките на европейско равнище, а не само по време на избори. Това е целта на Конференцията за бъдещето на Европа.

 

Как искате да изглежда бъдещето? Присъединете се към дискусията на специалната платформа на конференцията: http://epfacebook.eu/q3C3

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев