Висок ръст на приходите в НАП Сливен. Близо 20 милиона повече постъпления в бюджета през 2021 г.

НАП Сливен
09.12.2021 / 14:39

Над 200 милиона лева са приходите, постъпили в НАП Сливен от началото на годината до края на ноември. Това са с почти 20 милиона лева повече спрямо същия период на 2020г., сочат данните на приходната агенция.

 

Общо данъчните приходи от януари до 30 ноември възлизат на близо 80 милиона лева, а общият размер на приходите от осигурителни вноски до края на ноември надвишава 115 милиона лева, в това число над 66 милиона лв. са за държавно обществено осигуряване, 32 милиона лв. – за здравноосигурителни вноски и 15 милиона лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

 

Най-висок – над 60 процента, е ръстът на постъпленията при корпоративния данък, като това основно се дължи на промяната в сроковете за плащане на авансовите вноски. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 13 на сто, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с над 12 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от офиса на НАП Сливен.

 

„Очакваме добър финален резултат в края на годината, делът на приходите от Бургас в републиканския бюджет расте. Това се дължи както на увеличеното доброволно деклариране и заплащане на задълженията, така и на съвестната и професионална работа на служителите на териториалната дирекция в полза на обществото и улесняване на обслужването и администрирането на данъчните задължения“, коментира директорът на ТД на НАП Бургас Татяна Кънчева.

 

В национален мащаб постъпленията в приходното ведомство от началото на годината са повече от 25,7 млрд. лв. като това е с почти 3,7 млрд. лв. повече спрямо същия период на 2020 г. Най-висок е ръстът при корпоративния данък – над 80 %. Приходите от данъка върху доходите на физически лица са увеличени с около 16 на сто. Устойчив е ръстът и при осигурителните вноски. В коментар на резултатите, изпълнителният директор на НАП Румен Спецов изрази увереност, че с тези темпове ръстът на приходите през 2021 г. ще надмине очакванията на приходното ведомство. По неговите думи, в основата на успехите на НАП стоят единното прилагане на закона, фокусът към големите данъчни рискове и партньорското отношение към гражданите и бизнеса.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев