Седмицата в ЕП: 6 – 12 декември 2021 г.

Европейският парламент
06.12.2021 / 10:53

Заседания на парламентарни комисии, политически групи Брюксел

Миграция и предоставяне на убежище. Членовете на ЕП и депутати от националните парламенти ще участват в третата конференция на високо равнище по въпросите на миграцията и предоставянето на убежище. Те ще обсъдят партньорствата в областта на миграцията с държави извън ЕС и напредъка по предложението за пакт за миграцията и убежището. Сред ораторите са председателят на ЕП Давид Сасоли, председателят на словенския парламент Игор Зорчич, председателят на португалския парламент Едуардо Феро Родригеш и председателят на германския Бундестаг Бербел Бас (петък).

На живо: Трета конференция на високо равнище по върпосите на миграцията и предоставянето на убежище, 10 декември, петък, 10:30 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/third-high-level-interparliamentary-conference-on-migration-and-asylum-in-europe_20211210-0930-SPECIAL-OTHER_vd

Безопасност на детските играчки. Комисията на ЕП по вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO) ще направи оценка на прилагането на европейското законодателство относно безопасността на детските играчки и ще предложи мерки, с които да се гарантира, че всички играчки, предлагани на европейския пазар, включително от държави извън ЕС и онлайн, са безопасни. Препоръките обхващат въпроси като изключването на вредни химикали при производството на детски играчки и етикетирането (четвъртък).

На живо: заседание на IMCO, 9 декември, четвъртък, 10:30 ч. бъгларско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-internal-market-and-consumer-protection_20211209-0930-COMMITTEE-IMCO_vd

На живо: заседание на IMCO, 9 декември, четвъртък, 14:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-internal-market-and-consumer-protection_20211209-1345-COMMITTEE-IMCO_vd

Борба с рака. Специалната комисия на ЕП за борба с рака (BECA) ще приеме окончателните си препоръки за изготвяне на политика на ЕС за борба с рака, която да включва борба с неравенствата в областта на профилактиката; лечението и грижата за преживелите ракови заболявания в цяла Европа; по-голяма подкрепа за научните изследвания и иновациите в областта на рака; по-лесно достъпно и на достъпни цени лечение, по-специално чрез въвеждането на обща оценка, както и чрез договаряне и закупуване на медикаменти срещу ракови заболявания (четвъртък).

На живо: заседание на BECA, 9 декември, четвъртък, 17:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/special-committee-on-beating-cancer_20211209-1645-COMMITTEE-BECA_vd

Дискусия SLAPPs: „Злоупотреби със съдебни дела срещу журналисти и активисти: Европейският отговор“.На 8 декември 2021 г., сряда, от 10.00 ч. българско време в платформата Zoom и на живо във Facebook, бюрото на Европейския парламент в България в партньорство с Асоциацията на европейските журналисти организира онлайн дискусия на тема „Злоупотреби със съдебни дела срещу журналисти и активисти: Европейският отговор“. Целта на събитието е да се обсъдят различни аспекти на стратегическите дела против публичното участие (т.нар. SLAPP) и мерките, които се предвиждат на европейско ниво в защита на представителите на медиите и гражданското общество, следващите стъпки и предизвикателствата при бъдещето им прилагане, както в Европа, така и в България. Участие ще вземат Тимо Вьолкен, член на Европейския парламент (Германия, С&Д); Луиз Кварч, съветник по правни въпроси и политики, Европейска комисия; Жюли Майечак, ръководител на брюкселското бюро на „Репортери без граници“,Джесика Ни Мхайнин, ръководител „Политики и кампании“, Индекс на цензурата, Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на „Програма Достъп до информация“; Симона Велева, експерт по конституционно и медийно право; Росен Босев, журналист и член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) и Регина Стоилова, адвокат (сряда).

На живо: дискусия "Злоупотреби със съдебни дела срещу журналисти и активистиЛ Европейският отговор", сряда, 8 декември, 10:00 ч. българско време - Facebook

https://www.facebook.com/eplosofia/?ref=page_internal

Регистрация за участие в дискусията чрез платформата Zoom, краен срок: 7 декември, 2021 г.

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/RegistrationForm08122021

Председателски съвет на ЕП / Френско председателство на Съвета. Председателят на ЕП и лидерите на политическите групи (конференция на председателите) ще се срещнат в Париж с министри от френското правителство, включително министър-председателя Жан Кастекс, както и председателя и членове на Националното събрание (Assemblée Nationale), за да подготвят предстоящото френско председателство на Съвета на ЕС, което ще започне през януари 2022 г. (четвъртък).

Подготовка за пленарната сесия на 13-16 декември 2021 г. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 13-16 декември, на която членовете на ЕП ще обсъдят и гласуват Законодателния акт за цифровите пазари, който има за цел да сложи край на нелоялните търговски практики на големите онлайн платформи, мерките за защита на правата на жените и намаляване на неравенството между половете, положението в Никарагуа, както и хуманитарната помощ на ЕС. По време на сесията евродепутатите ще обсъдят също така темите от предстоящата среща на върха на Съвета на ЕС на 16-17 декември, актуалното състояние на Механизма за възстановяване и устойчивост и ще гласуват резолюция относно основните права и принципите на правовата държава в Словения. По време на пленарната сесия ще се проведе церемонията по връчването на наградата „Сахаров“ за 2021 г. на Алексей Навални, както и президентът на Гана Нана Аддо Данква Акуфо-Аддо ще направи обръщение към евродепутатите.

Финалистите за лауреати на наградата на публиката LUX. Трите филма, които ще се състезават за на наградата на публиката LUX, връчвана от Парламента и Европейската филмова академия, ще бъдат обявени по време на церемонията по връчване на Европейските филмови награди, която ще бъде излъчена от Берлин в събота от 20:00 ч. българско време.

Програма на председателя на ЕП. Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли ще се срещне с министър-председателя на Косово Албин Курти във вторник. В сряда той ще участва в конференцията на посланиците от ЕС. В четвъртък Д. Сасоли ще бъде в Париж за срещата на Председателския съвет на ЕП, където ще проведе двустранна среща с министър-председателя на Франция Жан Кастекс, последвана от пресконференция.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев