Пристигнаха първите творби за Деветия литературен конкурс на „Алеф”

„Алеф”
01.12.2021 / 12:32

Близо два месеца преди крайния срок вече пристигат разкази за международния литературен ученически конкурс на „Алеф”. Първите изпратени творби са от български участници – от София и Бургас. Темата на деветото издание е „Необикновени постъпки на обикновени хора”

Младите автори трябва да се пренесат във времето на Холокоста и да сътворят литературна творба, в която да разкажат за обикновени хора, извършили необикновени постъпки. Те могат да потърсят отговори на въпроси, като: Какво предизвиква куража да окажеш помощ на евреи във време на геноцид срещу тях? Какво кара човек да рискува своя живот, за да спаси друг? Какво е чувството да си в опасност и да разчиташ единствено на смелостта и морала на приятел?

Към организаторите бяха отправени и множество въпроси, свързани с регламента на конкурса, източници, които могат да се ползват в разработките и др. Задължително ли е героите на разказите да бъдат реални личности? Това е въпрос, който се задава най-често. Уточняваме, че при художествените интерпретации по темата въображението е от значение, но историческата правда като основа на разказа дава допълнителен бонус при оценката на творбата.

Чрез извършване на проучване за спасители на евреи от родните места и превръщането им в герои на литературни произведения участниците в конкурса ще добавят и нови страници от историята.

И тази година се очакват разкази на ученици от Израел и Европа. Крайният срок за получаване на всички конкурсни разкази е 1 февруари 2022 година.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев