Словения: Евродепутатите обсъждат заплахите за свободата на медиите и демокрацията

Европейският парламент
25.11.2021 / 10:14

В сряда евродепутатите обсъдиха състоянието на ценностите на ЕС в Словения, като се съсредоточиха върху това дали върховенството на закона и свободата на медиите са застрашени.

 

По време на дебата много от членовете на ЕП подчертаха, че въпреки положителните промени, в Словения продължават да съществуват сериозни заплахи за демокрацията. Като посочиха обезпечаването на медиите, онлайн тормоза, съдебните искове (SLAPP) и заплахите срещу критичните гласове в силно поляризираната политическа среда в Словения, евродепутатите заявиха, че правителствени служители (включително министър-председателят) са отговорни за усилията да се заглушат предполагаемите критици.

 

Редица евродепутати посочиха и политически причини, поради които умишлено се забавя назначаването на прокурори в Европейската прокуратура. Те изтъкнаха също така корупцията и въздействието на забавените назначения на държавни прокурори за съответните разследвания, както и заплахата, пред която е изправен Съюзът от разпространението на нелиберални политически движения в държавите членки.

 

Голям брой евродепутати обаче заявиха, че повечето от въпросите, които са в основата на този дебат, са или решени, или са политически мотивирани. Назначаването на прокурори в Европейската прокуратура беше финализирано по-рано днес, изтъкнаха те, като припомниха и намереното наскоро решение за финансирането на националната информационна агенция STA. В резултат на това много евродепутати заявиха, че зачитането на европейските ценности не е проблем в Словения.

 

Записът на дебата с министър Анже Логар от името на Словенското председателство на Съвета на ЕС и комисар Дидие Рейндерс е достъпен тук.

 

Контекст

 

Европейската прокуратура (EPPO) е новата независима прокуратура на ЕС, която отговаря за преследването на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС, като подкупи, пране на пари и данъчни измами. Участието на държавите членки е доброволно - понастоящем 22 държави от ЕС, сред които и Словения, са избрали да участват и да делегират свои прокурори за провеждане на разследвания в тяхната държава. Европейската прокуратура започна своята дейност на 1 юни 2021 г. В доклада на Комисията относно върховенството на закона за Словения през 2021 г. се отбелязва, че назначаването на държавни прокурори в страната неоправдано се забавя, и се предупреждава за невъзможността за своевременно назначаване на европейски делегирани прокурори.

 

Делегация на Европейския парламент наскоро пътува до Любляна, където евродепутатите се срещнаха с националните власти, журналисти и неправителствени организации, за да оценят спазването на ценностите на ЕС в страната.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев