Светлана Тихановска: "Европа трябва да се изправи срещу автокрацията по-активно"

Светлана Тихановска призова Европа да засили подкрепата си за демократичните сили в Беларус
24.11.2021 / 14:44

В обръщение към членовете на Европейския парламент в сряда лидерът на беларуските демократични сили Светлана Тихановска призова Европа да подсили гласа на беларуските граждани

 

Във встъпителните си думи председателят на ЕП Давид Сасоли заяви: "Светлана е символ на борбата за демокрация и свобода и глас на множество политически затворници, които понастоящем са в затвора в Беларус. (...) Режимът не се поколеба да използва мъже, жени и деца, които се нуждаеха от защита (...) с единствената цел да дестабилизира ЕС".(...)"Този Парламент призовава останалите институции да се застъпят за защитата на основните права", заключи той.

 

Г-жа Тихановска започна речта си, поглеждайки назад към ужасяващите репресии на беларуския режим срещу демонстранти и дисиденти след фалшифицираните президентски избори през август миналата година. Тя разказа за всички онези, които са били вкарани в затвора, станали са мишена на нападения или дори са били убити от беларуските сили за сигурност, като например правозащитника Алес Бяляцки, блогъра Роман Протасевич, политическия активист Мария Колесникова, учителя по изкуства Роман Бондаренко, журналистите Дария Чулцова и Катерина Андреева, олимпийската атлетка Кристина Тимановска и много други, като се спря и на настоящата криза с мигрантите на границите между ЕС и Беларус.

 

В този момент тя зададе остър въпрос на членовете на ЕП: "Ако предположим, че тази злоупотреба с мигрантите по някакъв начин бъде спряна, наистина ли предполагате, че злоупотребите и заплахите на режима отвъд границите му ще приключат дотук?", попита тя, като предупреди за увеличаване на трафика на наркотици и друга контрабанда, военни провокации и дори ядрени катастрофи по външните граници на ЕС.

 

Необходима е стратегия в три части по отношение на Беларус

 

Светлана Тихановска също така подчерта, че беларуското демократично движение не може да си позволи да чака Европа още дълго, че европейските прояви на солидарност и загриженост трябва да се превърнат в конкретни действия и че Европа трябва да стане по-активна, когато се сблъсква с автокрацията.

 

Относно европейските санкции тя заяви: "Искам да ви уверя, че санкциите действат. Продължавайте да провеждате последователна политика на санкции. Санкциите разделят елитите, разрушават корупционните схеми и разделят хората около Лукашенко", подчерта тя.

 

Г-жа Тихановска също така призова Европа и беларуските демократични сили да бъдат по-солидарни и единни. "Нека не забравяме беларуските затворници лишени от свобода заради убежденията си и да помогнем на онези, които са били принудени да напуснат страната. Днес не само демокрацията в Беларус, но и демокрацията в Европа зависи от това дали ще извървим този път заедно", заключи тя.

 

Последици за сигурността и хуманитарните последици от ситуацията в Беларус

 

Вчера, във вторник следобед, членовете на ЕП проведоха и отделен пленарен дебат с министъра на външните работи на Словения Анже Логар, представляващ Председателството на Съвета на ЕС, и заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас относно сигурността и хуманитарните последици от положението в Беларус и на границата на страната с ЕС.

 

Тук можете да гледате отново както речта (24.11.2021 г.), така и дебата (23.11.2021 г.):

https://www.europarl.europa.eu/plenary/bg/debates-video.html

https://www.europarl.europa.eu/plenary/bg/debates-video.html

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев