Полицейското насилие срещу ромите: време е за конкретни действия, казват евродепутатите

Европейският парламент
24.11.2021 / 09:51

Във вторник, повече от година след като Парламентът осъди антиромските нагласи в ЕС, евродепутатите обсъдиха продължаващата дискриминация, с която се сблъскват ромите.

 

Повечето евродепутати, които взеха думата, посочиха, че въпреки добрите намерения на хартия, трябва да се направи много повече за решаване на системните проблеми и че криминализирането на ромите трябва да спре.

 

Те се фокусираха и върху конкретни случаи на прекомерна сила, полицейска бруталност и неправомерни действия, включително смъртта на Станислав Томаш в Чехия през юни, който е наричан "ромският Джордж Флойд"; полицейското нападение в лагера Молдава-над-Бодву в Словакия и продължаващото преследване на жертвите от 2013 г. насам; и прострелването през октомври на тийнейджъра Никос Сампанис в Атина след преследване на откраднат автомобил. Някои членове на ЕП не се съгласиха с това, като заявиха, че ромите отказват да се интегрират и изразиха подкрепата си за полицията.

 

Към членовете на ЕП се присъединиха министър Анже Логар от името на Словенското председателство на Съвета на ЕС и комисар Хелена Дали. Те се фокусираха върху стратегическата рамка на ЕС за равенство, приобщаване и участие на ромите и препоръката на Съвета от 2021 г. за борба с дискриминацията срещу ромите, както и върху работата, която се извършва във връзка с тези инициативи.

 

Комисар Дали посочи и законодателното предложение за общи стандарти за органите по въпросите на равенството, което ще бъде подготвено до края на 2022 г. Този нов закон ще позволи на тези органи да изпълняват ефективно задачите си, възложени по законодателството на ЕС, въпреки евентуалните различия между националните правни рамки, които могат да доведат до различни нива на независимост, ресурси и компетенции.

 

Можете да гледате запис на дебата тук.

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/event_20211123-0900-PLENARY_vd?start=20211123165035&end=20211123172650

 

Контекст

 

Констатациите на Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) от 2020 г. разкриват, че ромите са подложени не само на дискриминация и злоупотреби от страна на полиция; те също са изправени пред широко разпространена бедност, неадекватни условия на живот, лошо здраве, изключване от пазара на труда и тормоз.

 

В резолюцията си от септември 2020 г. Парламентът осъди продължаващото социално изключване и антиромските нагласи, които водят до непропорционално криминализиране на ромите. По време на неотдавнашния дебат в комисията по граждански свободи евродепутатите призоваха Комисията и държавите членки да предложат по-добро законодателство и конкретни политически мерки за предотвратяване на подобни инциденти и осигуряване на справедливост за жертвите, като същевременно поставят борбата срещу антиромските нагласи в центъра на политиките на ЕС.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев