AMD и HPE изграждат суперкомпютъра Adastra

AMD и HPE изграждат суперкомпютъра Adastra
16.11.2021 / 14:04

16 ноември 2021 г. - Днес GENCI, френската Национална агенция за високопроизводителни изчислителни среди и френският Национален изчислителен център за висше образование (CINES) обявиха придобиването на суперкомпютъра ‘Adastra’. Мощната система е базирана на AMD EPYC™ процесори и HPE Instinct ускорители.

Внедряването на суперкомпютъра е планирано за следващата пролет. Adastra ще бъде една от най-мощните изчислителни конфигурации в Европа за академични и промишлени изследвания, и ще допълни съществуващите системи на GENCI в два от другите национални изчислителни центрове на Франция.

Ето някои основни данни за мощната система:

• Суперкомпютърът Adastra ще бъде базиран на балансирана и модуларна, конвергирана архитектура с два изчислителни дяла: единият - базиран на следващо поколение AMD EPYC™ процесори със 768 GB памет, а другият – съдържащ един оптимизиран AMD EPYC™ CPU от 3-то поколение и четири AMD Instinct™ MI250X OAM ускорители.

• Като част от договора, AMD и HPE имат ангажимент към CINES по отношение на работтаа за съвместно портиране, оптимизиране и мащабиране на HPC и AI приложенията на ускорения дял на Adastra.

• Решението предоставено от HPE е сред най-ефективните, охлаждайки 97% от топлината генерирана в машината с помощта на течно охлаждане с топла вода.

Още снимки от новината

AMD и HPE изграждат суперкомпютъра Adastra

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев