Седмицата в ЕП: 15 – 21 ноември 2021 г.

Европейският парламент
15.11.2021 / 10:34

Заседания на парламентарни комисии, политически групи, Брюксел

Диалог по въпросите на паричната политика с председателя на ЕЦБ K. Лагард. Членовете на ЕП от комисията по икономически и парични въпроси (ECON) ще се срещнат с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард за редовния си диалог по въпросите на паричната политика. Те ще обсъдят актуализираната целева стойност на инфлацията от ЕЦБ, както и последиците от бързото нарастване на жилищните разходи (понеделник).

На живо: заседание на ECON, 15 ноевмри, 12:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-economic-and-monetary-affairs_20211115-1100-COMMITTEE-ECON_vd

Цифров сертификат на ЕС за COVID-19 /промени в някои държави членки. Членовете на ЕП от комисията по граждански свободи (LIBE) ще обсъдят с Европейската комисия прилагането на цифровия сертификат за COVID в държавите членки на ЕС, както и въведените неотдавна промени в държави като Австрия и Франция по отношение на валидността на сертификатите за ваксинация и последиците от това за свободата на придвижване (четвъртък).

На живо: заседание на LIBE, 18 ноевмрви, 16:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-civil-liberties-justice-and-home-affairs_20211118-1500-COMMITTEE-LIBE_vd

Златни паспорти и визи. Членовете на ЕП от комисията по граждански свободи (LIBE) ще обсъдят проектодоклад, с който призовават Европейската комисия да предложи правила относно националните схеми за предоставяне на гражданство или право на пребиваване на граждани на трети държави в замяна на инвестиции. Парламентът многократно е отправял искания за по-строги правила, за да се избегнат пропуски, които облагодетелстват лицата, укриващи данъци, и такива с криминални прояви (четвъртък).

На живо: заседание на LIBE, 18 ноември, 16:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-civil-liberties-justice-and-home-affairs_20211118-1500-COMMITTEE-LIBE_vd

Подобряване на реакцията на ЕС относно кризата с миграцията и убежището. В комисията по граждански свободи (LIBE) започва законодателната работа по предложението за създаване на нов инструмент за справяне с кризата с миграцията и убежището в една или няколко държави членки, с който да се гарантира, че те ще получат бърза и навременна подкрепа. Предложението на Европейската комисия включва възможността за предоставяне на незабавна закрила на лица, бягащи от въоръжени конфликти в родните си страни (четвъртък).

На живо: заседание на LIBE, 18 ноевмри, 16:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-civil-liberties-justice-and-home-affairs_20211118-1500-COMMITTEE-LIBE_vd

Делегации на ЕП за оценка на върховенството на закона в Унгария, Словения, България и Словакия. Комисията по граждански свободи (LIBE) ще обсъди неотдавнашните посещения на нейни членове в Унгария, Словения, България и Словакия за оценка на положението с принципите на правовата държава и основните права в тези държави членки (четвъртък).

На живо: заседание на LIBE, 18 ноември, 16:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-civil-liberties-justice-and-home-affairs_20211118-1500-COMMITTEE-LIBE_vd

Спиране на обезлесяването в световен мащаб. Комисията по околна среда (ENVI) ще обсъди с комисаря по околна среда, океани и рибарство Виргиниюс Синкявичюс предложеното ново законодателство, с което Парламентът призовава да бъде спряно причиненото от ЕС глобално обезлесяване и деградация на горите, като бъдат задължени компаниите, които предлагат продукти на пазара на ЕС, да извършват надлежна проверка относно спазването на законодателството в тази насока (четвъртък).

На живо: заседание на ENVI, 18 ноември, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-environment-public-health-and-food-safety_20211118-0900-COMMITTEE-ENVI_vd

Конференция за бъдещето на Европа. Втората серия от заседания на европейските граждански дискусионни панели продължава онлайн. Панелът, който ще заседава тази седмица ще се съсредоточи върху подобряването на начина на живот, опазването на околната среда и здравето, пренасочването на нашата икономика и потребление към устойчиво общество и полагането на грижи за всички (петък до неделя).

Подготовка за пленарната сесия на 22-25 ноември. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 22-25 ноември, на която членовете на ЕП ще обсъдят и гласуват реформата на общата селскостопанска политика на ЕС, мерките за подобряване на равенството между половете в ЕС, ролята на съюза в борбата с пандемията от COVID-19, подпомагайки ваксинирането по света, както и бъдещата му фармацевтичната политика. В дневния ред ще бъдат включени и дебатът относно резултатите от срещата на върха на ЕС през октомври, бюджетът на ЕС за 2022 г., законодателната инициатива, призоваваща за нови правила на ЕС относно законната трудова миграция, и въвеждането на европейски социалноосигурителен номер с лична трудова карта.

Брифинг за медиите. В петък, 19 ноември от 12.00 ч. българско време говорителите на Парламента и политическите групи ще проведат брифинг за медиите относно пленарната сесия през следващата седмица.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев