Полша: не бива да умират повече жени заради рестриктивния закон за абортите

Европейският парламент
11.11.2021 / 14:40

Членовете на ЕП отново осъждат нелегитимното решение на полския Конституционен съд, с което се налага почти пълна забрана на абортите

През последните 10 месеца само 300 полски жени са получили достъп до услуги за аборт в болници поради заплаха за живота и здравето

Полските жени следва да бъдат подкрепени при достъпа до услуги за аборт в други държави членки

Решението относно абортите е поредният пример за политическото превземане на съдебната власт и системния срив на върховенството на закона в Полша

Година след решението на полския Конституционен съд евродепутатите призовават правителството да отмени забраната за аборт, която излага на риск живота на жените.

 

През септември 30-годишна полякиня почина от септичен шок, тъй като лекарите й не извършиха животоспасяващ аборт, а вместо това изчакаха плодът да умре поради ограниченията за законни аборти в Полша. В резолюция, приета в четвъртък с 373 гласа "за", 124 гласа "против" и 55 гласа "въздържал се", членовете на ЕП призовават полското правителство да гарантирa, че в Полша повече няма да умират жени заради този ограничителен закон.

 

Достъпът до безопасни, законни и безплатни услуги за аборт трябва да бъде гарантиран

 

Те отново заявяват, че категорично осъждат нелегитимното решение на Конституционния съд от 22 октомври 2020 г., с което се налага почти пълна забрана на абортите и се излагат на риск здравето и животът на жените. Те призовават полското правителство бързо и напълно да гарантира достъпа на всички жени до безопасни, законни и безплатни услуги за аборт.

 

Членовете на ЕП изразяват съжаление, че поради това рестриктивно законодателство жените са принудени да търсят опасни аборти, да пътуват в чужбина, за да направят аборт, или да продължат бременността си против волята си, включително в случаи на фатално увреждане на плода. Ето защо Парламентът призовава държавите членки да си сътрудничат по-ефективно за улесняване на трансграничния достъп до аборт, например като предоставят на полските жени достъп до безплатен и безопасен аборт в други национални системи на здравеопазване.

 

Ситуацията в Полша продължава да се влошава

 

Освен това членовете на ЕП осъждат все по-враждебната и насилствена среда за жените правозащитници в Полша и призовават полските власти да гарантират правото им да се изразяват публично, без да се страхуват от последствия или заплахи. Те също така категорично осъждат непропорционалното използване на насилие срещу протестиращи от страна на правоприлагащите органи и настоятелно призовават полските власти да гарантират, че тези, които нападат протестиращите, ще бъдат подведени под отговорност за действията си.

 

Като подчертават, че решението относно абортите е още един пример за политическото превземане на съдебната власт и системния срив на върховенството на закона в Полша, членовете на ЕП искат от Съвета на ЕС да включи този въпрос в своето разследване на положението с върховенството на закона в Полша, като разшири обхвата на изслушванията.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев