Полша-Беларус: евродепутатите са обезпокоени от хуманитарната и политическата криза на границата

Евродепутатите и Жозеп Борел обсъдиха хуманитарната и политическата криза на полско-беларуската граница
11.11.2021 / 09:48

ЕС трябва да бъде единен в отговора си на нехуманното инструментализиране на мигрантите от страна на беларуския режим, заявиха евродепутатите в дебат в сряда.

 

По време на разискването в пленарна зала с върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел в сряда следобед евродепутатите изразиха дълбоката си загриженост във връзка с тежката криза, която понастоящем се разгръща на полско-беларуската граница. Те също така отново категорично осъдиха тактиката на беларуския диктаторски режим за разпределяне на миграционните потоци към външните граници на ЕС като отмъщение за санкциите на Европейския съюз, което доведе до ескалация на положението при съседните страни, по-специално Полша.

 

Заместник-председателят на Европейската комисия Жозеп Борел още веднъж подчерта, че понастоящем Европейският съюз полага интензивни дипломатически усилия заедно със страните на произход на мигрантите, за да намери решения и да предотврати по този начин пристигането на нови мигрантски потоци, жертви на трафик. Същевременно той настоя, че беларуските власти трябва да предоставят хуманитарна помощ на хората, намиращи се в капана на беларуската гранична зона, включително предоставяне на достъп на хуманитарните организации до региона и разрешаване на хуманитарни коридори. Той обяви също така предстоящото обсъждане на нови, разширени санкции на ЕС.

 

Мигранти, блокирани между силите за сигурност

 

По време на дебата няколко членове на ЕП изразиха тревога във връзка с влошаващото се хуманитарно положение на полско-беларуската граница, като хората, блокирани между граничните сили, са изложени на зимни метеорологични условия. Те призоваха полските власти да сложат край на продължаващото агресивно отблъскване на мигранти обратно в Беларус и да приемат помощ от агенциите на ЕС за справяне с хуманитарната ситуация, като изразиха съжаление, че до момента тази подкрепа е отказана. Други членове на ЕП се съсредоточиха върху спешната необходимост хуманитарните организации да имат пряк достъп до полско-беларуската граница, за да помогнат на мигрантите, блокирани там.

 

Някои парламентаристи призоваха средствата на ЕС да се използват за изграждане на ограда за защита на външните граници на Съюза от незаконно преминаване и хибридни атаки, докато други категорично отхвърлиха идеята. Други членове на ЕП подчертаха необходимостта от допълнителни санкции на ЕС срещу Беларус, като същевременно изтъкнаха „задкулисната роля на руското правителство“ в настоящата криза и призоваха за диалог с Москва за намиране на решения.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев