AMD анонсира нови продукти за ускорените центрове за данни

AMD-logo
09.11.2021 / 09:30

— AMD даде старт на ускорителите AMD Instinct™ MI200, представи 3-то поколение AMD EPYC™ процесори с AMD 3D V-Cache, както и подробности за следващото поколение EPYC™ процесори със “Zen 4” и “Zen 4c” архитектури на ядрата —

 

— Meta избра EPYC™ CPU за своя информационен център —

 

Санта Клара, Калифорния, САЩ — 8 ноември 2021 г. — AMD (NASDAQ: AMD) проведе виртуално събитие посветено на ускорените центрове за данни (Accelerated Data Center Premiere ). На него компанията обяви новите графични ускорители от серия AMD Instinct™ MI200 - най-бързите за HPC и ИИ приложения, и даде предварителни данни за обновените AMD EPYC™ процесори с AMD 3D V-Cache. AMD също представи информация за следващото поколение “Zen 4” процесори и анонсира новата “Zen 4c” архитектура на ядрата, които ще откриваме в бъдещите сървърни чипове на производителя.

Meta използва EPYC CPU

AMD съобщи, че Meta – един от големите доставчици на облачни услуги от хипер мащаб - започва да използва AMD EPYC процесорите в своите информационни центрове. AMD и Meta са работили заедно, за да дефинират еднопроцесорен сървър с отворена архитектура за облачни приложения, базиран на 3-то поколение EPYC чипове.

Усъвършенствана структура на чиповете за ови нива на производителност в центровете за данни

AMD даде предварителна информация за използването на 3D чиплет технология в процесорите за информационните центрове с първите сървърни CPU с 3D стекиране на силиция. 3-тото поколение AMD EPYC процесори с AMD 3D V-Cache, с кодово наименование “Milan-X,” са иновационна стъпка в дизайна и пакетирането на централните процесори и се очаква да предложат средно 50% вдигане на производителността в задачи свързани с инженерни изчисления.

• 3-тото поколение EPYC с AMD 3D V-Cache ще предложи същите възможности и функции като 3-тото поколение EPYC, и те ще бъдат напълно съвместими по цокъл само с актуализация на BIOS.

• Microsoft Azure HPC виртуални машини с 3-то поколение EPYC с AMD 3D V-Cache са налични от днес за „частни“ предварителни представяния и ще бъдат пуснати масово през следващите седмици.

• 3-тото поколение EPYC с AMD 3D V-Cache ще бъдат на пазара през 1-вото тримесечие на 2022 г. Партньори на AMD като Cisco, Dell Technologies, Lenovo, HPE и Supermicro планират да предлагат сървърни решения с тези чипове.

 

Производителност от екза-мащаби за ускорени изчислителни среди

AMD пусна графичните ускорители от серията AMD Instinct MI200. Те са базирани на AMD CDNA™2 архитектура и предоставят неколкократно по-висока производителност в задачи за НРС среди.

• Тези ускорители ще намерят място в суперкомпютъра Frontier на националната лаборатория Оук Ридж (Oak Ridge National Laboratory) към министерството на енергетиката на САЩ.

 

“Zen 4” влиза в центровете за данни

AMD даде подробности за следващото поколение AMD EPYC процесори с кодови имена “Genoa” и “Bergamo.”

• “Genoa” се очаква да бъде процесорът с най-висока производителност в света за изчислителна работа от общ характер. Той ще има до 96 “Zen 4” ядра по 5nm технология и ще поддържа следващото поколение оперативна памет и I/O технологии с DDR5 и PCIe® 5. “Genoa” също ще включва поддръжка на CXL, и ще осигури значително разширяване на паметта за приложенията в центровете за данни. Тези процесори се очаква да бъдат пуснати в производство през 2022 г.

• “Bergamo” ще бъде CPU с голям брой изчислителни ядра - 128 с нова “Zen 4c” архитектура - предимно с облачно приложение. AMD е оптимизирала “Zen 4c” ядрото са облачни изчисления, насочвайки проектирането към постигане на по-голяма плътност и енергийна ефективност, с по-голям брой ядра на процесор и водеща производителност на цокъл (в еднопроцесорни конфигурации). “Bergamo” идва със същите характеристики за сигурност и поддръжка на приложения, и е съвместим по цокъл с “Genoa.” Очаква се чиповете “Bergamo” да бъдат налични за доставки през първата половина на 2023 г.

Вижте тук пълен видеозапис на събитието:

http://www.amd.com/en/events/data-center

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев