Поздравителен адрес от д-р Събина Петканска

Д-р Събина Петканска
01.11.2021 / 10:35

НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ-ИСТОРИЯ И НАСТОЯЩЕ!

 

#РазумнитеРешение

 

Празника на Народните будители е приет за отбелязване през 1922 година,по време на правителството на Александър Стамболийски, като няколко години по- рано е започнало неговото народно празнуване.

 

Съвпада с най-тежките за България години,след националните катастрофи , Първата световна война и краха на идеала на Българите за национално обединение. Прието е празника да се провежда на първи ноември,в деня на светеца св. Иван Рилски, покровителя на България.

Основна идея на празника на Народните будители е да запълни появилата се празнота от крушението на идеала на поколения българи за национално обединение на всички в една държава.

Да покаже приноса , ролята и значението на плеядата български просветители през Възраждането, започвайки с Паисий Хилендарски и неговата „История славянобългарска“,история за националното осъзнаване, за възраждане на българския дух и създаването на новата българска нация. Процес на образование и просвещение, самочувствие, национални борби за Българска самостоятелна църква, за освобождение и обединение на всички българи в рамките на една държава.

Това е исторически период за възраждане на съвременното Българско самосъзнание, култура и на Българската държавност. Огромен принос в този процес имат личности като Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Васил Априлов, Петър Берон, Добри Чинтулов , Неофит Рилски, Добри Войников ,Петко Каравелов, Георги Раковски, Петко Славейков, Христо Ботев, Васил Левски, Захари Стоянов, Иван Вазов и още много деятели, посветили живота си за възраждане на българския дух, българската просвета и култура и българската държавност.

 

Ако разгледаме живота и делото на нашите будители ще забележим ,че тях ги обединяват няколко общи качества,а именно почтеност , просветеност и образованост, визия за развитие на България, обществен авторитет, отдаденост на живота им за националната идея, поставяне на обществения интерес пред личния , готовност, дори за лична саможертва, в името на националните идеали и обществения интерес.

 

В България от 1989 година до сега раждаемостта намалява на половина, селата обезлюдяват , малките градове замират, намаляхме с два милиона. Ситуацията е напълно съпоставима с националните катастрофи след Балканската и Първата световна война. Причините за кризата, в която изпадна България са много и комплексни. Но една от тях е провала в образователната и културната системи, които доведоха до заместването на традиционната българска култура, морал, почтеност, честност, трудолюбие и общочовешки ценности с безскрупулен нагон за забогатяване на всяка цена,включително и по престъпен или корупционен начин , музика и култура, подтикваща към задоволяване на първични нужди.

Заместване на традиционните български добродетели с мечти и цели само с външен блясък и показност за притежание на материални блага. Пълно заместване и заличаване на обществения интерес в името на личния.

Всичко това доведе до състояние, в което ние като народ и нация трудно различаваме истината от неистината,личностите, обществениците и политиците работещи в обществен интерес от тези , работещи за себе си и създаващи корупционна, а дори и престъпна среда. Това е една от причините за неудачите ни като нация през последните 30 години и една от причините за наслагването в момента на здравна, икономическа и политическа криза.

Призовавам всеки български гражданин в предстоящите избори на 14.11.2021година да се замисли,кои от кандидатите за президенти и народни представители са най-близко до Българските будители и кои са най- далече от тях. Така всеки ще направи лесно своя избор за кого да гласува.

Призовавам да се замислим, дали Президента Радев, слизайки при протестиращите и призовавайки за обединение около ценностите като законност, почтеност, справедливост, не се доближава най-много до критериите за съвременен будител от съвременните политици и най-вече кандидати за президенти. И дали той не е правилният избор за Президент,за да продължи политиката за обединяване на българската нация, в името на законността и почтеността. Което да създаде условия за съвременното ни Възраждане.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

#БспзаБългария -#номер33

Д-р Събина Петканска-Вълева -#номер102

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев