ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА. НОВ НАЦИОНАЛЕН ПРИОРИТЕТ- БЪЛГАРИЯ- 9 МИЛИОНА.

Д-р Събина Петканска
31.10.2021 / 11:15

#РазумнитеРешения

 

Най- видимата оценка за качеството на политическата класа в България през последните 30 години е:

- демографската катастрофа и намаляване на населението на България от почти 9 милиона на под 7 милиона , колкото среден Китайски град

- обезлюдяването на Българските села и градове, с изключение на София и още няколко града

- ниската раждаемост

- емиграцията.

Категорично можем да заявим ,че най- големият проблем на България е демографската катастрофа . Проблем, който може да бъде наречен и национална катастрофа . Демографската криза е следствие най- вече от качеството на живот в България, предизвестено от слабостите в съдебната система, образованието, здравеопазването, местното самоуправление, липсата свобода на медиите , небалансирано разделение на властите, ширещата се престъпност и корупция .

За справянето с този проблем, като общество ,имаме два начина за разрешаването му .

?Първият начин е индиректният,който по принцип се предлага от десни политически сили и по който вървим от много години . Политическите партии си поставят цели да подобрят средата за живот чрез реформи в съдебната система ,здравеопазването , образованието , социалната политика и останалите обществени сфери . От своя страна тези реформи да доведат до спиране на отрицателните тенденции в раждаемостта и да започне постепенно увеличаване населението на България . Този подход обаче, през последните 30 години, се оказа неработещ , качеството на живот в България вместо да се подобрява се влошава, демографският проблем стана криза ,а вече и катастрофа, проблемите и кризите се наслагват, неефективността на всички обществени системи става все по- голяма, условията за живот се влошават.

!?Поради тези причини, БСП в програмата си се спря на вторият подход, чрез предлагане на конкретни мерки ,а именно:

- Предоставяне на еднократна помощ при раждане на първо дете от 500 лв., при второ дете от 1000 лв. и при трето от 1500 лв. и при всяко следващо от 200 лв.

- Предоставяне на еднократна помощ в размер на 6500 лв. за всяко второ и трето дете на осигурени за минимум 24 месеца назад родители .

- Увеличаване размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата.

- Еднократна помощ от 250 лв. в началото на учебната година на всички деца от 1 до 4-ти клас.

- Безплатни учебници на всички деца от 1 до 12 клас.

- За работещи родители необлагаем миниум от 500 лв. за всяко дете.

- Безплатни лекарства за всички деца до 14 годишна възраст.

- Безплатни детски градини и ясли .

Като кандидат за народен представител от БСП отново ще споделя вижданията си, че България е в демографска криза,която се превръща и в национална катастрофа. Справянето с нея трябва да стане национален приоритет, каквато беше целта ни за влизане в ЕС.

Национален приоритет не може и няма смисъл да е целта ни да ставаме космическа нация.Но ако си поставим национален приоритет за следващите 30 години, до 2050 година, България да стане отново 9 милиона, това е една конкретна цел ,която ако се обоснове и постави правилно и бъде подкрепена с конкретни мерки , може да обедини обществената енергия и да ни превърне от силни индивидуалисти в граждани ,мислещи за хората около нас, за България.

Мислещи първо за обществото и тогава за себе си , солидарни с обществените цели и ценности. Може да направи обществено нетърпими политическото лицемерие , криминалните прояви и корупцията. Може да даде така нужната обществена и политическа енергия и единство за отстраняване на слабостите ни в държавното управление и структурирането на властта в България, за реформи в образованието, здравеопазването, съдебната система , социалната сфера и местното самоуправление.Всичко това ще се превърне в двигател за тази обществена цел – България до 2050 година – 9 милиона .

Считам ,че българското общество и политическа класа трябва да стигне до разбирането и до консенсуса, а държавата да приеме,че най- голямата ценност, най-големият актив са децата на България и да поеме своите отговорности наравно с родителите на децата. Приетите конкретни цели в този посока да бъдат и конституционно записани,за да не може докато не бъдат изпълнени да бъдат променяни и най -вече,тези цели да намерят отражение в цялото ни законодателство и да обединят нацията.

Общественият консенсус и договор трябва да имат няколко кратки и ясни ангажименти на държавата и общините и съответно ангажименти на родителите.

Първата е, държавата да осигурява на всяко българско дете, до три деца в семейство , до навършване на пълнолетие и завършване на средното образование , между ? и една МРЗ на дете .

Второто е , държавата да осигурява добри условия за обучение – училища , транспорт до училищата , учебници и помагала в класически и електронен вид .

Родителитетрябва да осигуряват добри условия за живот като храна, дрехи , грижа за здравето и обучение на децата си , както и присъствието на децата в училище .

Родителите трябва да осигурят добра домашна среща за живот и обучение на децата си.

Ако семействата ,по някаква причина не могат да осигурят нужната жилищна площ за всяко дете , държавата или общините ,да са длъжни да предоставят общински жилища за затруднените семейства .

Ако родителите не изпълняват обществените си ангажименти за отглеждане на децата си по минимално приетите стандарти , децата да бъдат извеждани от нездравословната семейна среда.

На скептиците ,за реализирането на тази идея , които веднага ще се опитат да я оборят , че са нужни огромни финансови потоци , с които България не разполага , че за това няма средства в бюджета на България , ще посоча няколко източника.

!?Първият е чрез намаляване на корупцията в България, която според различни анализи е от порядъка на 8 до 10 мил. лв. на година. А за изпълнение на предложената идея са нужни по- малко от половината от тези средства на година .

! Вторият е чрез съкращаване на огромните разходи за държавна и общинска администрация, чрез въвеждането на електронно управление. В България, в много от обществените сфери, ние сме с най- много заети от глава на населението . Трябва да стигнем поне до средните Европейски стандарти, а защо не и да догонваме постижения.

!?Третият е чрез изместване на приоритетите на държавата , например от армия , полиция , инфраструктурни проекти .

!? Четвъртия е част от концесионните такси , таксите за пренос на енергоносители , част от акцизите на някои стоки ,да се насочват към фонда за децата на България .

!? Петият е да отчетем ,че света вече е в нов паричен ред ,при който лихвите на държавните кредити са нулеви , инфлацията се управлява с цел да е около

2 /3%, държавите задлъжняват и е оправдана целта ,дори и да се ползват кредити от държавата от ЕЦБ за 20 /30 години ,докогато се осигури положителен прираст в България .

Уважаеми съграждани, поемам ангажимента, ако бъда избрана като ваш представител в Народното събрание , да разпространявам и отстоявам тази идея пред българската политическа класа . И съм убедена ,че с обществена подкрепа и ясна позиция на БСП, можем да я реализираме.

????Всеки от нас,който споделя идеята, България до 2050 година да стане отново 9 милиона,като национална цел, може да гласува за #БСП с бюлетина #номер33 и за мен,Д-р Събина Петканска,с преференция #номер102 ,на предстоящите избори на 14.11.2021 година.

 

#БСПзаБългария-#номер33

Д-р Събина Петканска-Вълева -#номер102

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев