Алексей Навални получава наградата "Сахаров" на Европейския парламент за 2021 г.

Алексей Навални е активист за борба с корупцията и основен политически опонент на руския президент Владимир Путин.
20.10.2021 / 16:21

Евродепутатите присъдиха на руския опозиционен политик и активист за борба с корупцията Алексей Навални наградата "Сахаров" на Европейския парламент за свобода на мисълта за 2021 г.

 

Хейди Хаутала, заместник-председател на ЕП, обяви лауреата за 2021 г. в пленарната зала в Страсбург в сряда следобед, след като по-рано беше взето решение от Председателския съвет на ЕП (съставен от председателя на ЕП и ръководителите на политическите групи).

 

Председателят на Парламента Давид Сасоли заяви: "Европейският парламент избра Алексей Навални за носител на тазгодишната награда "Сахаров". Той води последователна кампания срещу корупцията на режима на Владимир Путин, а чрез своите профили в социалните медии и политически кампании Алексей Навални помогна за разкриването на злоупотреби и мобилизира подкрепата на милиони хора в цяла Русия. Заради това той беше отровен и хвърлен в затвора."

 

"Присъждайки наградата "Сахаров" на Алексей Навални, признаваме огромната му лична смелост и потвърждаваме непоколебимата подкрепа на Европейския парламент за незабавното му освобождаване", добави той.

 

Хейди Хаутала, заместник-председател на ЕП, заяви: „Тази година наградата "Сахаров" за свобода на мисълта беше присъдена на застъпник за промяна. Алексей Навални прояви голяма смелост в опитите си да възстанови свободата на избор на руския народ. В продължение на години той се бори за правата на човека и основните свободи в страната си. Това му коства свободата и почти живота му. От името на Европейския парламент призовавам за незабавното му и безусловно освобождаване."

 

"Днес Парламентът отдава почит и на група афганистански жени, които са се борили упорито за равенство и права на човека в страната си и които бяха номинирани за наградата "Сахаров". Избрахме да отдадем почит на смелостта на тези жени, тъй като те са сред първите пострадали от нарушаването на най-основните им права и свободи, след като талибаните завзеха властта в Афганистан", добави тя.

 

Борба с корупцията в Русия

 

Алексей Навални е руски опозиционен политик, активист за борба с корупцията и основен политически опонент на руския президент Владимир Путин. Той придоби международна популярност с това, че организира демонстрации срещу президента Путин и неговото правителство, кандидатира се и се застъпва за антикорупционни реформи. През август 2020 г. Навални бе отровен и няколко месеца се възстановява в Берлин. Той бе арестуван при завръщането си в Москва през януари 2021 г. В момента излежава присъда от три години и половина затвор, като му остават още повече от две години. В момента А. Навални е затворен в строго охранявана наказателна колония, като в края на март 2021 г. обяви продължителна гладна стачка в знак на протест срещу липсата на достъп до медицински грижи. През юни 2021 г. руски съд наложи забрана на регионалните офиси на Алексей Навални и на неговия Фонд за борба с корупцията, които сега са класифицирани като екстремистки и нежелани от руските власти.

 

Церемонията по връчването на наградата "Сахаров" ще се състои на 15 декември в Страсбург. Прочетете повече за другите финалисти за наградата "Сахаров" през 2021 г. тук:

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/eu-affairs/20211008STO14523/koi-sa-finalistite-za-naghrada-sakharov-za-2021-gh

 

Background

 

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г., за да отличава личности и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Наградата е учредена в чест на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и е в паричен размер от 50 000 евро.

 

Миналата година Парламентът присъди наградата на демократичната опозиция на Беларус, представлявана от Координационния съвет - инициатива на смели жени и политически фигури и представители на гражданското общество.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев