Евродепутатите призовават за минимални социални стандарти за хората на изкуството и културните дейци

Европейският парламент
20.10.2021 / 10:33

Спешна необходимост от подобряване на несигурните условия на хората на изкуството

Призив за трансгранични програми за млади творци и иноватори.

Авторите и изпълнителите се нуждаят от по-добра защита от доминиращите стрийминг платформи

Парламентът призовава Комисията да предложи "Европейски статут на хората на изкуството", като определи обща рамка за условията на труд и минимални стандарти за всички страни от ЕС.

 

Държавите членки трябва също така да гарантират, че лицата, упражняващи свободни професии и самостоятелно заетите лица, включително хората на изкуството и културните дейци, имат достъп до колективно договаряне, заявяват евродепутатите в резолюция, приета в сряда с 543 гласа "за", 50 гласа "против" и 107 гласа "въздържал се".

 

Трансгранична мобилност

 

Те посочват различията в националните законодателства относно правния статут на творците, които възпрепятстват сътрудничеството и трансграничната работа. Държавите членки следва да работят за взаимното признаване на квалификациите и дипломите в областта на културата и творчеството, премахване на всички други пречки пред трансграничното движение и работа, например чрез преразглеждане на административните изисквания за визи, данъчно облагане и социално осигуряване.

 

Евродепутатите призовават също така за специални програми в подкрепа на младите творци и иноватори, за могат да се движат и работят в Европа.

 

Приходи от авторски права и платформи за стрийминг

 

Заради пандемията, както хората на изкуството, така и публиката стават все по-зависими от стрийминг платформите, които налагат на авторите "клаузи за изкупуване", като купуват от тях пълните авторски права срещу еднократно заплащане и по този начин лишават авторите от заплащане всеки път, когато произведението им се възпроизвежда. Членовете на ЕП искат от Комисията да обърне внимание на този проблем и да гарантира, че приходите се разпределят надлежно и справедливо между всички творци, хора на изкуството и носители на права.

 

Защита на свободата на изкуството

 

Членовете на ЕП призовават държавите членки да насърчават и защитават творческата свобода и да гарантират, че гражданите на ЕС могат свободно да се радват на творчески произведения. Те призовават Комисията да санкционира страните от ЕС, които не отстояват тази свобода.

 

Цитат

 

Докладчикът Моника Семедо (Renew, Люксембург) заяви: "Дори преди пандемията много творци изпитваха затруднения и се нуждаеха от втори доход, за да могат да живеят прилично. Призоваваме държавите членки и Комисията да предприемат конкретни мерки за справяне с нестабилните доходи, неплатения труд и несигурността на работното място, както и за гарантиране на минимален стандарт на доходите на работещите в областта на изкуството и културата. Необходимо е също така да се избегнат бюрократичните тежести, като например разрешителните за работа или за провеждане на фестивали, както и двойното данъчно облагане на артистите, работещи в чужбина."

 

Контекст

 

През 2020 г. секторът на културата и творчеството в ЕС е претърпял загуби на оборот от над 30 %, което представлява кумулативна загуба от 199 млрд. евро, като в секторите на музиката и сценичните изкуства загубите са съответно 75 % и 90 %.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев