Полша: Евродепутатите призовават за утвърждаване на върховенството на правото на ЕС

Евродепутатите обсъдиха решението на полския Конституционен трибунал с полския премиер и председателя на Комисията
19.10.2021 / 15:28

ЕП призовава Комисията да предприеме незабавни действия в защита на полските граждани и основите на правото на ЕС, като задейства механизма за условност.

 

В разгорещен пленарен дебат с участието на полския министър-председател Матеуш Моравецки, председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен и словенския министър на външните работи Анже Логар, повечето членовете на ЕП осъдиха спорното решение на полския Конституционен трибунал от 7 октомври. Те поставиха под въпрос независимостта на самия съд и предупредиха за регресивния път на полското правителство към тоталитаризъм. Членовете на ЕП подчертаха, че всички държави от ЕС доброволно са се съгласили с общи правила при присъединяването си към Съюза и настояха, че няма противоречие между правния ред на ЕС и полската конституция.

 

От името на Словенското председателство на Съвета на ЕС министър Логар заяви, че върховенството на правото на ЕС е основата на ЕС и основата за съвместен живот в общия европейски дом. Той подчерта, че Съветът интензивно обсъжда въпроса за върховенството на закона и че председателството се ангажира да постигне напредък в процедурата по член 7.

 

"Решението на полския Конституционен съд поставя под въпрос основите на ЕС и е пряко предизвикателство за единството на европейския правен ред", заяви председателят на Комисията фон дер Лайен. За първи път съд на държава членка намира договорите на ЕС за несъвместими с националната конституция - продължи тя. Тя обяви, че Комисията ще предприеме действия, като се позова на процедурите за нарушение, механизма за условност и други финансови инструменти за защита на бюджета на ЕС срещу нарушения на принципите на правовата държава, както и на процедурата по член 7, определяща сериозно нарушение на ценностите на ЕС.

 

Полският министър-председател Моравецки заяви, че "върховенството на правото на ЕС не се разпростира върху конституционната система (...). Полската конституция е най-висшият правен акт в Полша; тя стои над всеки друг правен принцип". Той твърди също, че конституционните съдилища в други държави членки, включително Германия, Франция, Дания, Испания, Италия и Румъния, в миналото са издавали решения, подобни на сега обсъжданото.

 

Използване на всички налични инструменти за защита на полските граждани

 

Мнозинството от евродепутати поискаха от Комисията да използва всички налични инструменти, за да защити преди всичко полските граждани и най-накрая да задейства механизма за условност свързан с върховенството на закона. Те също така поискаха да се започнат процедури за нарушение и Съветът най-накрая да предприеме действия в съответствие с член 7 (ДЕС). Членовете на ЕП изразиха силната си подкрепа за полските граждани, които излизат на улицата, за да се борят за върховенство на закона, и за съдиите и прокурорите, които продължават да прилагат правото на ЕС, и призоваха полските власти да се вслушат в техния глас и да ги уважат.

 

От друга страна, някои евродепутати разкритикуваха институциите на ЕС, че са загрижени за независимостта на съдебната система и разделението на властите само в някои държави членки, като заявиха, че върховенството на правото на ЕС се използва, за да се дадат повече правомощия на ЕС, отколкото първоначално са определени в договорите.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев