Психодрамата в Сливен. Бащата на психодрамата

Родовата къща на австрийско-американския психиатър и психосоциолог Якоб Л. Морено в Плевен, България, и поглед отблизо на възпоменателната
23.10.2021 / 17:14

Психодрамата се появява през 20-те години на XX век. За неин рожден ден се приема 1 април 1921 г. когато лекарят Джейкъб Леви Морено, на базата на създадения от него театър на спонтанността, провежда първата психодраматическа сесия във Виена.

 

Кой е Морено? Роден през 1889 година в Букурещ, Кралство Румъния, в семейство на сефарадски евреи от Отоманската империя. Баща му Морено Нисим Леви е търговец от Плевен, чиито родители са се преселили тук от Константинопол.

На четири години и половина с Морено се случва събитието, което определя целия му живот. Играейки Бог и неговите ангели, той скача от върха на подредени един върху друг столове като Бог и си чупи ръката, изпитвайки разликата между качеството на реалността и „сякаш“.

По-късно Джейкъб Леви учи философия, медицина и психиатрия във Виена. Работи като медицински асистент в бежански лагер, а натрупаният тук опит по-късно му помага да разработи система за социометрия.

През 1925 г. емигрира в Америка, където активно разпространява концепциите за групова терапия и групова психотерапия; продължава да прави Импровизационен театър в САЩ. Тук публикува книгата си „Кой ще оцелее“ и започва да използва психодрамата като лечебен метод. Изгражда независима сцена за психодрама в създадената от него частна психиатрична болница в Ню Йорк. Основава Американското дружество за групова психотерапия и психодрама и стартира публични демонстрации (на днешния език семинари) по метода на психодрамата. Тук той развива техниката на Т групата.

През 1954 г. основава Международния комитет по групова психотерапия. Така стъпка по стъпка Морено развива психодрамата като креативен терапевтичен метод, вярвайки, че психологическите завоевания на XIX и XX век трябва да бъдат доразвити: ако интересът към подсъзнанието през XIX век води до появата на психоанализата и дълбинната психология, то задачата в края на XX век е да се насочи вниманието към човешката креативност, без чието развитие съществуване на човека би било трудно.

 

Бащата на психодрамата умира на 14 май 1974 г. на 85-годишна възраст. Сам избира надгробния си надпис: „Човекът, който донесе радост и смях в психиатрията“.

 

Идеята на Джейкъб Морено за “изиграване” на дадена ситуация, за преживяването ѝ отново или за първи път, използвайки нови или по-добри стратегии за справяне с нея, се корени в способността ни да учим през играта. Още от деца се учим на стратегии за справяне и оцеляване чрез игрите.

 

Една такава стратегия за справяне със зимните месеци е приготвянето на зимнина.

Каним ви да споделите вашите рецепти за консервиране,

какво най-често приготвяте,

за кого,

какво количество?

А, ако не правите зимнина, как се справяте със студените, зимните дни в живота ви?

 

Чакаме ви да споделите и да консервираме заедно „тук и сега“.

Да се опитаме да разберем от какво ни става студено, кой или какво може да ни стопли.

 

Заповядайте да опитаме ! Да се подготвим заедно за зимата!

 

КОГА: 4.11.2021 г. , 18:30 – 20:30 часа

КЪДЕ: Психологичен център „Веда“

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ: безплатно ,

Участниците са ограничени до 12, затова е необходимо предварително записване на посочените телефони.

Водещи:

Биляна Стоянова - психодрама асистент, психолог, педагог и теолог

Катерина Иванова - Димитрова - психодрама асистент

За повече информация и записване:

0898 898998 Биляна Стоянова

0889 298836 Катерина Иванова – Димитрова

 

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев