Седмицата в ЕП: 11 – 17 октомври 2021 г.

Европейският парламент
11.10.2021 / 12:12

Заседания на парламентарни комисии и политически групи, Брюксел

Изменение на климата/COP26. В навечерието на конференцията на ООН по изменението на климата през ноември в Глазгоу (COP26) комисията на ЕП по околна среда (ENVI) ще обсъди и гласува предложения си, които да бъдат включени в позицията на ЕС. Очаква се членовете на ЕП да призоват за по-амбициозни цели за намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. и за допълнително финансиране на борбата с изменението на климата за развиващите се страни. COP26 ще бъде първата възможност да се направи преглед на напредъка по изпълнението на Парижкото споразумение (понеделник и вторник).

 

На живо: заседание на ENVI, 11 октомври, понеделник, 13:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/envi-health-working-group_20211011-1200-COMMITTEE-ENVI_vd

На живо: заседание на ENVI, 11 октомври, понеделник, 14:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-environment-public-health-and-food-safety_20211011-1345-COMMITTEE-ENVI_vd

На живо: заседание на ENVI, 11 октомври, понеделник, 17:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-environment-public-health-and-food-safety_20211011-1645-COMMITTEE-ENVI_vd

Свобода на медиите/ SLAPP дела срещу журналисти. Комисиите на ЕП по граждански свободи (LIBE) и правни въпроси (JURI) ще предложат мерки за укрепване на свободата и плурализма на медиите в ЕС чрез ограничаване на явлението чрез злонамерени съдебни дела да бъдат блокирани репортажи и сведения на журналисти, НПО и представители гражданското общество (SLAPP). Предложенията на Парламента ще бъдат включени в предстоящите инициативи на Европейската комисията срещу SLAPP (четвъртък).

На живо: заседание на LIBE, JURI, 14 октомври, четвъртък, 14:45 ч. българско време

Принципи на правовата държава/Словения. Делегация на комисията по граждански свободи (LIBE) ще посети Любляна, за да направи оценка на състоянието на спазването на принципите на правовата държава и свободата на медиите в страната. Евродепутатите ще се срещнат с неправителствени организации, представители на академичните среди, омбудсмана, журналисти, държавни прокурори и високопоставени правителствени служители. Делегацията ще проведе пресконференция в края на посещението си (сряда – петък).

Роуминг. Комисията на ЕП по промишленост (ITRE) ще гласува предложение за удължаване с десет години на срока на действие на настоящите правила на ЕС относно премахването на таксите за роуминг, което изтича през 2022 г. Актуализираното законодателство също така ще предостави на пътуващите същите качества и скорост на мобилните мрежи като у дома и по-добър мобилен достъп до услуги за спешна помощ за хората с увреждания (четвъртък).

На живо: заседание на ITRE, 14 октомври, четвъртък, 10:00 ч. българско време

На живо: заседание на ITRE, 14 октомври, четвъртък, 14:45 ч. българско време

На живо: заседание на ITRE, 14 октомври, четвъртък, 17:45 ч. българско време

Европейска критична инфраструктура. Комисията по граждански свободи (LIBE) ще гласува законодателно предложение за по-добра защита на критичната инфраструктура на ЕС за основни услуги като енергетика, транспорт и питейна вода. Правилата ще помогнат на страните от ЕС да предотвратяват, устояват и да се възстановяват от дестабилизиращи инциденти, като природни бедствия, тероризъм или извънредни ситуации, свързани с общественото здраве (понеделник).

На живо: заседание на LIBE, 11 октомври, понеделник, 17:45 ч. българско време

Награда „Сахаров“ за 2021 г. Тримата окончателни кандидати за наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2021 г. ще бъдат селектирани от комисиите на ЕП по външни работи (AFET) и развитие (DEVE) чрез съвместно гласуване (четвъртък).

 

На живо: заседание на AFET, DEVE, 14 октомври, четвъртък, 10:15 ч. българско време

Награда за журналистика „Дафне Каруана Галиция“ за 2021 г. Парламентът ще присъди първата награда „Дафне Каруана Галиция“ за забележителни постижения в журналистиката, въз основа на принципите и ценностите на ЕС. Председателят на ЕП Давид Сасоли ще открие церемонията по награждаването (четвъртък).

На живо: церемония за връчването на наградата за журналистика "Дафне Каруана Галиция" за 2021 г. - 14 октомври, четвъртък, 13:00 ч. българско време

Подготовка за пленарната сесия на 18-21 октомври. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 18-21 октомври, на която членовете на ЕП ще очертаят очакванията си за срещата на Европейския съвет (21-22 октомври) и ще гласуват резолюции относно документите „Пандора“ и прозрачността при разработването, закупуването и разпространението на ваксини срещу COVID-19. Те ще обсъдят и гласуват своите предложения за позицията на ЕС за конференцията на ООН по изменението на климата през ноември в Глазгоу (COP26), бюджета на ЕС за 2022 г., стратегията „От фермата до трапезата“ и икономическите и социалните политики на еврозоната.

Програма на Председателя на ЕП. В понеделник председателят на ЕП Давид Сасоли ще направи изказване по време на на 19-ата Европейска седмица на регионите и градовете, организирана от Комитета на регионите. Във вторник той ще открие годишната конференция на Световната организация по туризъм (UNWTO), а в неделя ще произнесе встъпителната реч и на Форума на жените Г-20 през 2021 г. Всички изказвания ще се провеждат дистанционно.

Брифинг за медиите. В петък то 12.00 ч. българско време говорителите на Парламента и политическите групи ще проведат брифинг за медиите относно темите от пленарната сесия през следващата седмица. Контакти на пресслужбата на ЕП

 

Допълнителна информация

 

Седмична програма

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/agenda/weekly-agenda

Пресслужба на Парламента

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/contacts

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев