Евродепутатите призовават за равностойно партньорство със САЩ за справяне с глобалните предизвикателства

Европейският парламент
07.10.2021 / 09:09

Насърчаване на стратегическата автономност на ЕС в областта на отбраната и икономическите отношения

Необходимо е задълбочено трансатлантическо разглеждане на поуките от Афганистан

Създаване на Трансатлантически политически съвет за системни консултации и координация по въпросите на външната политика и политиката на сигурност

Членовете на ЕП се застъпват за стратегическата автономност на ЕС и призовават за по-добра координация между ЕС и САЩ по отношение на Китай, за да се избегне напрежение като това, предизвикано от споразумението известно като „AUKUS“.

 

В резолюция относно бъдещите отношения между ЕС и САЩ, членовете на ЕП приветстват подкрепата на САЩ за многостранните отношения, основани на правила, тъй като това предоставя важна възможност за възобновяване на отношенията със САЩ като с равностоен партньор.

 

В доклада се подчертава, че при задълбочаването на трансатлантическото сътрудничество ЕС трябва да се стреми да играе водеща роля заедно със САЩ, като същевременно насърчава стратегическата си автономност в областта на отбраната и икономическите отношения като средство за преследване на собствените си законни интереси в областта на дипломацията, сигурността и икономиката.

 

По-добра координация и консултации относно Китай

 

ЕС и САЩ трябва да проучат областите на възможно сътрудничество и по-добра координация по отношение на Китай, за да се избегне трансатлантическото напрежение, предупреждават членовете на ЕП. Те посочват напрежението, което последва приемането на тристранното споразумение за сигурност между САЩ, Великобритания и Австралия, известно като AUKUS, което беше сключено без консултации със съюзниците от ЕС.

 

Приветствайки неотдавнашния напредък по стратегията на ЕС за региона на Индийския и Тихия океан, Парламентът уточнява, че координацията със САЩ по отношение на Китай следва да се съсредоточи върху защитата на правата на човека и малцинствата и намаляването на напрежението в Южнокитайско и Източнокитайско море, Хонконг и в Тайванския проток.

 

Членовете на ЕП приветстват това, че встъпителната среща на Съвета по търговия и технологии ЕС-САЩ се проведе на 29 септември в Питсбърг, както беше планирано, въпреки напрежението, което трябва да бъде обсъдено открито и откровено.

 

Уроците от Афганистан и повече ангажираност в Източното партньорство и Западните Балкани

 

Изразявайки съжаление относно насилственото превземане на Афганистан от талибаните след изтеглянето на американските и европейските сили, Парламентът призовава за задълбочен трансатлантически анализ на поуките от мисията в Афганистан за насърчаване на стабилността, сигурността и доброто управление в света. Трансатлантическите партньори трябва да се ангажират с всички съседи на Афганистан, призовават те, като имат предвид тежкото положение на афганистанските граждани, които са потърсили убежище там и необходимостта да им се помогне.

 

Резолюцията беше приета в сряда с 550 гласа „за“, 83 гласа „против“ и 55 „въздържал се“.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев