Парламентът разкритикува правителствата на ЕС по време на дебата за „Досиетата Пандора“

Европейският парламент
07.10.2021 / 09:07

Членовете на ЕП единодушно изразиха възмущението и отвращението си във връзка с разкритията на "Досиетата Пандора" и разкритикуваха крайно неадекватната реакция на правителствата

 

в продължение на повече от десетилетие.

 

По време на дебат в пленарна зала с представители на Съвета и Комисията само няколко дни след публикуването на изтекла информация - последното от дълга поредица разследвания, документиращи избягването на данъци и данъчни измами - евродепутатите осъдиха правителствата на ЕС, че позволяват масово избягване на данъци поради неспособността им правилно да реформират остарелите данъчни закони.

 

 

Въпреки че няколко оратори отбелязаха ограничения напредък в подобряването на законите на ЕС, те също се присъединиха към останалите членове на ЕП, като обвиниха правителствата на държавите членки и Комисията, че правят твърде малко в продължение на твърде дълго време, за да отстранят пропуските, които са известни от дълго време.

 

 

По-конкретно, евродепутатите изтъкнаха иронията на факта, че финансовите министри са решили да извадят държави от и без това неамбициозния черен списък на ЕС с данъчни убежища в същата седмица, в която излязоха наяве "Досиетата Пандора". Според тях това доказва колко непригоден е този списък и колко спешно трябва да се актуализира процесът на съставянето му.

 

 

Те също така подчертаха, че трябва спешно да се сключи международно споразумение за данъчното облагане на предприятията и то бързо да бъде преведено в законодателството на ЕС. Накрая, много от евродепутатите изтъкнаха конфликта на интереси, пред който са изправени високопоставени политици, споменати в "Досиетата Пандора", като министри от ЕС или държавни глави, тъй като те също участват във форумите, които са предназначени да се борят с избягването на данъци и данъчни измами.

 

Гледайте запис от дебата

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/home

 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев