Енергийни разходи: Евродепутатите обсъждат мерки за ограничаване на въздействието на повишението на цените

Европейският парламент
06.10.2021 / 14:11

С нарастването на цените на газа и притесненията относно въздействието върху потребителите и предприятията, членовете на ЕП, Съветът и Комисията обсъдиха начините за справяне с кризата.

 

Комисарят по енергетиката Кадри Симсон заяви, че ЕС следва да реагира бързо и координирано, и подчерта мерките, с които държавите членки вече разполагат, за подпомагане на уязвимите домакинства и МСП. Европейската комисия също така ще предложи преди края на годината да реформира пазара на газ, за да го направи по-устойчив на повишаването на цените.

 

По време на разискването в пленарна зала евродепутатите призоваха за разследване на манипулирането на пазара от страна на държавни и недържавни субекти, както и на спекулациите на пазара на въглеродни емисии в ЕС, за да се измери въздействието на тези два фактора върху цените. Мнозина настояха за необходимостта от незабавни мерки за защита на най-уязвимите от увеличаващите се сметки.

 

Няколко членове на ЕП призоваха за увеличаване на капацитета за съхранение на газ и за създаване на общи програми за закупуване на газ – чрез възпроизвеждане на модела, използван за ваксините – и за използване на Зеления пакт като възможност за подобряване на енергийната сигурност и независимост. Други членове на ЕП заявиха, че кризата е резултат от пазарно ориентиран подход към енергетиката и от действията на пазарните спекуланти, и призоваха за определяне на таван на цените на енергията.

 

Гледайте запис на дебата

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/home

 
 

Copyright © 2008-2021 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев