Седмицата в ЕП: 27 септември – 3 октомври 2021 г.

Европейският парламент
27.09.2021 / 10:20

Заседания на парламентарни комисии, Брюксел

ЕЦБ/К. Лагард. Членовете на комисията на ЕП по икономически и парични въпроси (ECON) ще изслушат председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард относно състоянието на еврозоната. Инфлацията, рисковете за ценовата стабилност, хаотичните реакции на паричните пазари след пандемията и прегледът на стратегията за паричната политика на ЕЦБ са сред темите, които вероятно ще бъдат повдигнати (понеделник).

 

На живо: заседание на ECON - 27 септември, 14:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-economic-and-monetary-affairs_20210927-1345-COMMITTEE-ECON_vd

Преразглеждане на законодателството за трансевропейските енергийни мрежи (TEN-E). Комисията на ЕП по промишленост и енергетика (ITRE) ще гласува позицията си относно новите насоки на ЕС за подбор на проектите, които да бъдат финансирани. Избраните проекти от общ интерес следва да подобрят връзката между националните пазари, да гарантират сигурността на доставките на енергия и да насърчават използването на възобновяеми енергийни източници. Очаква се да бъде разгледан и въпросът за финансирането на изкопаемите горива, водорода и улавянето на въглероден диоксид (вторник).

На жиево: заседание на ITRE - 27 септември, 14:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-industry-research-and-energy_20210927-1345-COMMITTEE-ITRE_vd

На жиево: заседание на ITRE - 27 септември, 17:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-industry-research-and-energy_20210927-1645-COMMITTEE-ITRE_vd

Бюджетен контрол/FRONTEX. След като през април Парламентът реши да отложи одобрението на финансовите отчети на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) (т.нар. освобождаване от отговорност във връзка с изпълнението на бюджета), комисията на ЕП по бюджетен контрол (CONT) ще гласува дали да одобри освобождаването от отговорност. Членовете на ЕП се нуждаеха от допълнителна информация по редица въпроси, напр. забавяния при наемането на служители, които да отговарят за спазването на основните права, неравенство между половете, докладвани случаи на тормоз и срещи с лобисти, които не са включени в регистъра на ЕС за прозрачност (понеделник).

На живо: заседание на CONT - 27 септтември, 14:45 ч. българско време

https://www.europarl.europa.eu/nehttps://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-budgetary-control_20210927-1345-COMMITTEE-CONT_vdws/bg/agenda/weekly-agenda

На живо: заседание на CONT - 27 септтември, 17:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-budgetary-control_20210927-1645-COMMITTEE-CONT_vd

Европейски главен прокурор/Л. Кьовеши. Членовете на комисията на ЕП по бюджетен контрол (CONT) ще обсъдят с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши първите месеци от работата на прокуратурата на ЕС при борбата с финансовите престъпления. Теми относно натовареността на европейската прокуратура, липсата на персонал, както и процедурите за назначаване на делегирани прокурори вероятно ще бъдат повдигнати от членовете на ЕП (петък).

На живо: заседание на CONT - 1 октовмри, 10:00 ч. бъгларско време

https://www.europarl.europa.https//multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-budgetary-control_20211001-0900-COMMITTEE-CONT_vdeu/news/bg/agenda/weekly-agenda

Върховенство на закона/Унгария. Делегация на комисията по граждански свободи (LIBE) ще посети Будапеща, за да направи оценка на положението по отношение на принципите на правовата държава, свободата на медиите, образователната система и правата на малцинствата. Членовете на ЕП ще се срещнат с кмета на Будапеща, членове на Върховния съд и Конституционния съд, комисаря по въпросите на основните права, НПО и журналисти (от сряда до петък).

Бюджет на ЕС за 2022 г. Комисията на ЕП по бюджети (BUDG) ще определи преговорната си позиция относно бюджета на ЕС за 2022 г. Евродепутатите искат бюджетът да подкрепи възстановяването от кризата, предизвикана от COVID-19, и да положи основите за по-устойчив Съюз (вторник).

На живо: заседание на BUDG - 28 септември, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-budgets_20210928-0900-COMMITTEE-BUDG_vd

На живо: заседание на BUDG/CONT - 28 септември, 11:30 ч. българско време

https://multimedia.europarl.euhttps//multimedia.europarl.europa.eu/bg/budg-cont_20210928-1030-COMMITTEE-BUDG-CONT_vdropa.eu/bg/committee-on-budgets_20210928-0900-COMMITTEE-BUDG_vd

Европейски граждански дискусионни панели/Конференция за бъдещето на Европа. Европейските граждански дискусионни панели ще продължат обсъжданията си с третата среща на 200 избрани граждани в Страсбург. Темите, които ще бъдат във фокуса на срещите са изменението на климата, околната среда и здравеопазването. Панелите ще представят препоръки, които ще бъдат включени в обсъжданията на конференцията и в крайна сметка в доклада за окончателните резултати (петък до неделя).

На живо: европейски граждански дискусионни панели - 1 октомври, 15:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/conference-on-future-of-europe-european-citizens-panels_20211001-1400-SPECIAL-CONFERENCE_vd

На живо: европейски граждански дискусионни панели - 2 октомври, 15:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/conference-on-future-of-europe-european-citizens-panels_20211002-1400-SPECIAL-CONFERENCE_vd

На живо: европейски граждански дискусионни панели - 3 октомври, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/conference-on-future-of-europe-european-citizens-panels_20211003-0900-SPECIAL-CONFERENCE_vd

Награда „Сахаров“ за 2021 г. Номинираните за тазгодишната награда „Сахаров“ за свобода на мисълта ще бъдат представени на евродепутатите на съвместно заседание на комисиите на ЕП по външни работи (AFET) и развитие (DEVE) и подкомисията по правата на човека (DROI) (понеделник).

На живо: заседание на AFET/DEVE/DROI - 27 септември, 14:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/deve-afet-droi_20210927-1345-COMMITTEE-DEVE-AFET-DROI_vd

Подготовка за пленарната сесия на 4 - 7 октомври. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 4 - 7 октомври, на която членовете на ЕП ще обсъдят бъдещето на отношенията между ЕС и САЩ, ще гласуват резолюции относно хуманитарната криза по границата между ЕС и Беларус и хибридната война на беларуския режим срещу ЕС, възможностите на ЕС за киберотбрана и партньорството между ЕС и Тайван. Те също така ще обсъдят и гласуват законодателство относно използването на изкуствен интелект от полицията, начините за постигане на целите на ЕС за нулеви смъртни случаи по пътищата до 2050 г., възможностите и предизвикателствата за сигурността в Арктика, реформата на Агенцията на ЕС в областта на убежището и относно доверителния фонд на ЕС и механизма за подкрепа на бежанците в Турция.

Брифинг за медиите. В петък в 12.00 ч. българско време говорителите на Парламента и политическите групи ще проведат брифинг за медиите относно пленарната сесия през следващата седмица.

На живо: брифинг за медиите - 1 окгомври, 12:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/pre-session-briefing_20211001-1100-SPECIAL-PRESSER_vd

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев