Общо зарядно устройство: дългоочаквано предложение, за което Парламентът отдавна настоява

 Общо зарядно устройство: дългоочаквано предложение, за което Парламентът отдавна настоява
27.09.2021 / 08:53

През последното десетилетие Парламентът призова Комисията да внесе предложение за въвеждане на общо зарядно устройство за справяне с електронните отпадъци и улеснение на потребителите.

 

Европейският парламент и парламентарната комисия по вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO) от години изискват общоевропейско решение за въвеждането на унифицирано зарядно устройство, като многократно настояват за законодателни действия от страна на Комисията чрез поредица от доклади по собствена инициатива, резолюции и въпроси, отправени към членовете на Комисията.

 

През 2014 г. Парламентът силно се застъпи за въвеждането на общо зарядно устройство за всички мобилни телефони по време на преговорите по Директивата за радиооборудването (RED).

 

Оттогава няколко други инициативи на Парламента пряко или косвено поискаха стандартизиране на зарядните за мобилни телефони, като например резолюцията, приета на 30 януари 2020 г., призоваваща Комисията да въведе стандарт за общо зарядно устройство „по спешност“.

 

Също така в неотдавнашна резолюция от 10 февруари 2021 г. относно новия план за действие за кръгова икономика евродепутатите отново призоваха Комисията да въведе спешно общо зарядно устройство за смартфони и подобни устройства, за да осигури най-добре стандартизирани и оперативно съвместими опции за зареждане.

 

Цитати

 

Изявление на председателя на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, Ана Кавацини (Зелените/ЕСА, Германия), относно предложението за общо зарядно устройство, представено вчера от Европейската комисията.

 

„През последното десетилетие Европейският парламент настоява Комисията да внесе предложение за общо зарядно устройство с оглед на борбата с електронните отпадъци, да улесни живота на потребителите и да им даде възможност да направят устойчив избор.

 

Тази инициатива включва много елементи, които са важни за нашата парламентарна комисия, като хармонизирането на зарядните портове, което позволява безпроблемното функциониране на вътрешния пазар, високо ниво на защита на потребителите и намаляване на електронните отпадъци.

 

Най-накрая трябва да се отървем от купчините кабели в чекмеджетата си; омръзна ни да имаме грешен кабел за зареждане в раницата си за устройството, което носим. Универсалните кабели за зареждане ще помогнат на потребителите да спестят пари и да спестят природни ресурси.

 

Електрическото и електронното оборудване продължава да бъде един от най-бързо растящите източници на отпадъци в ЕС. Особено важно е предложените правила да се прилагат не само за смартфони, но и за таблети и други мобилни устройства, както настоява Европейският парламент. Трябва да се вземе предвид бързото технологично развитие, особено след като Комисията вече е загубила толкова много време.

 

Сега Парламентът ще започне работа по представеното законодателно предложение. Ние ще направим всичко възможно, за да осигурим безпроблемно сътрудничество с Комисията и Съвета за постигане на споразумение, което да бъде от полза за както за европейските потребители, така и за индустрията, с целите на Европейският зелен пакт в основата си.“

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев