Евродепутатите призовават за нова стратегия на ЕС за насърчаване на демокрацията в Русия

Европейският парламент
16.09.2021 / 10:24

ЕС трябва да прави разграничение между руското правителство и руския народ

Засилване на работата със страните партньори и гражданското общество за укрепване на продемократичните тенденции в Русия

Налагане на санкции, когато е необходимо, противодействие на потока от мръсни пари и подкрепа за активистите за правата на човека

Парламентът заявява, че ЕС трябва да даде отпор на агресивните политики и същевременно да положи основите на сътрудничеството с бъдеща демократична Русия.

 

Оценявайки състоянието на отношенията между ЕС и Русия, Европейският парламент ясно заявява, че прави разграничение между руския народ и режима на президента Владимир Путин. Според Парламента, последният е "закостеняла авторитарна клептокрация, ръководена от доживотен президент, заобиколен от кръг от олигарси".

 

Същевременно евродепутатите подчертават, че Русия може да има демократично бъдеще и че Съветът трябва да приеме стратегия на ЕС за бъдеща демократична Русия, която да включва стимули и условия за засилване на вътрешните демократични тенденции.

 

Текстът беше одобрен с 494 гласа "за", 103 гласа "против" и 72 гласа "въздържал се".

 

Партньорство със съмишленици, за да се укрепи демокрацията

 

Парламентът заявява, че ЕС трябва да създаде алианс със САЩ и други партньори със сходно мислене, за да противодейства на усилията на Русия и Китай, които имат за цел да отслабят демокрацията в света и да дестабилизират европейския политически ред. Той трябва да предвижда санкции, политики за противодействие на незаконните финансови потоци и подкрепа за активистите в областта на правата на човека.

 

Подкрепа за съседните на Русия държави

 

Във връзка с руската агресия и влияние върху източните съседи на ЕС, ЕС трябва да продължи да подкрепя така наречените страни от "Източното партньорство", като Украйна или Грузия, и да насърчава европейските реформи и основните свободи в региона. Тези усилия трябва да служат и за насърчаване на руската подкрепа за демократичните реформи.

 

Намаляване на енергийната зависимост на ЕС от Русия и борба с "мръсните пари" у дома

 

В текста се посочва още, че ЕС трябва да намали зависимостта си от руския газ, нефт и други суровини, поне докато президентът Путин е на власт. Европейският зелен пакт и увеличаването на новите ресурси ще изиграят решаваща геополитическа роля за постигането на тази цел.

 

Членовете на ЕП искат ЕС да изгради капацитета си за разкриване и спиране на потоците от мръсни пари от Русия, както и за разкриване на ресурсите и финансовите активи, които свързани с режима автократи и олигарси крият в държавите членки на ЕС.

 

Притеснения преди парламентарните избори в Русия през 2021 г.

 

В заключение членовете на ЕП настояват ЕС да има готовност да откаже признаването на руския парламент, ако парламентарните избори през 2021 г. през септември се проведат в нарушение на демократичните принципи и международното право.

 

Цитат

 

"Русия може да бъде демократична държава и нашата първа задача е отстояването на принципа "Демокрацията на първо място" в отношенията на ЕС с Русия. ЕС и неговите институции трябва да работят, приемайки, че промяната в Русия е възможна. Той също така се нуждае от повече смелост при заемането на твърда позиция спрямо режима в Кремъл, когато става въпрос за защита на правата на човека; именно в това се състои стратегическият ангажимент с руския народ. Става дума за прекратяване на вътрешните репресии, връщане на избора на народа и освобождаване на всички политически затворници", заяви докладчикът Андрюс Кубилюс (ЕНП, Литва) след гласуването

 

“Освен това, ако проведените тази седмица парламентарни избори в Русия бъдат признати за фалшифицирани, ЕС не трябва да признава руската Дума и трябва да поиска страната да бъде отстранена от международните парламентарни асамблеи, включително от тази на Съвета на Европа. Непрекъснатите репресии на Кремъл срещу всички опозиционни кандидати, свободните медии и неправителствените организации подкопават легитимността и честността на тези избори. Руският народ трябва да има право на избор и неговият избор трябва да бъде зачитан, като във всяка друга демократична страна", добави той.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев