Процесорите AMD EPYC™ са избрани от Аргонската национална лаборатория за бъдещето от екза мащаби

AMD-logo
01.09.2021 / 09:57

—Новият суперкомпютър Polaris ще оптимизира проектите свързани с изкуствен интелект, инженерни и научни дейности в Националната лаборатория в Аргон, щата Илинойс, САЩ—

 

Санта Клара, Калифорния, САЩ, 31 август 2021 г.— AMD (NASDAQ: AMD) съобщи, че Аргонската национална лаборатория (намираща се в Аргон, Илинойс, САЩ) към Министерството на енергетиката на САЩ е избрала процесорите AMD EPYC™ за своя нов суперкомпютър Polaris, който ще подготви научните изследователи за очаквания в Аргон суперкомпютър от екза-мащаб, наречен Aurora. Polaris се изгражда от Hewlett Packard Enterprise (HPE), ще използва 2-ро поколение EPYC процесори , и после ще надгради до 3-то поколение AMD EPYC чипове. Той ще бъде предназначен да тестване и оптимизиране на програмите и приложенията създавани от учените и разработчиците, за изпълнение на редица проекти свързани с ИИ, както и с инженерна и научна дейност.

„Сървърните процесори AMD EPYC продължават да бъдат водещият избор за съвременните изследвания с помощта на високопроизводителни изчислителни среди (HPC), като предоставят производителността и възможностите, необходими за сложните проблеми, които обработката преди екзафлоп мощностите ще може да реши“, каза Форест Нород, старши вицепрезидент и управител на Бизнес групата за центрове за данни и вградени решения, AMD. „Изключително горди сме, че подкрепяме Националната лаборатория в Аргон и особено важните изследвания в различни области, включително нисковъглеродни технологии, медицински изследвания, астрономия, слънчева енергия и други, когато се приближаваме към ерата на екза-мащабите.“

Polaris ще използва AMD EPYC 7532 и EPYC 7543 процесори, и NVIDIA® A100 Tensor Core графични процесори, за да осигури приблизително 44 петафлопа максимална мощност при изчисления с двойна точност, което е 4 пъти по-бързо от сегашните суперкомпютри на Аргон.

Първоначално Polaris ще се използва от изследователски екипи, участващи в инициативи като Exascale Computing Project на Министерството на енергетиката (МЕ) на САЩ и програмата за начални научни изследвания на ALCF. Потребителските общности в рамките на проекта Exascale Computing на МЕ също ще използват Polaris за оптимизиране на инженерните задачи за очаквания суперкомпютър в Аргон, който включва мащабиране на комбинирани системи от CPU плюс GPU и интегриране на работни потоци, комбиниращи моделиране, симулация, ИИ и други компоненти, изискващи интензивна обработка на данни .

Планирано е Polaris да бъде доставен и инсталиран през август 2021 г. и ще влезе в експлоатация от началото на 2022 г. По -широката HPC общност ще получи достъп до системата през пролетта на 2022 г., за да подготви натоварването за следващото поколение ресурси на HPE за МЕ на САЩ.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев