Обучения „Застъпници за природата“ ще се проведат в Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол

Застъпници на природата - Сливен
18.08.2021 / 10:00

Продължава провеждането на обучения по зелено застъпничество „Застъпници за природата“ в страната. От 19-ти до 22-ри август експертите от Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ ще посетят градовете Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора, където ще се срещнат с активни граждани, които искат да разберат какво могат да предприемат за опазването на природата в техния регион.

 

Обученията ще се проведат, както следва:

• 19.08.2021 16:00 часа - Бургас - Регионална библиотека "Пейо Яворов"

• 20.08.2021 16:00 часа - Ямбол - Хотел „Кабиле“

• 21.08.2021 13:00 часа - Сливен - Хотелски комплекс “Национал Палас“

• 22.08.2021 13:00 часа - Стара Загора - Регионална библиотека „Захарий Княжески“

 

Обученията „Застъпници за природата“ са насочени към всички, които желаят да научат как работи българското законодателство в областта на опазването на околната среда. Целта е участниците да се запознаят със законовите инструменти и чрез примери за успешни кампании да се научат да ги прилагат в защита на морски плажове, реките, горите, въздуха и почвите в региона.

 

Лекторите Тома Белев и Симеон Арангелов от Асоциация на парковете в България и Андрей Ковачев и Петко Цветков от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ ще обяснят какво представлява Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и как гражданите могат да изискват информация по Закона за достъп до обществена информация. Специално внимание ще се обърне на Закона за устройство на територията и инструментите за гражданско участие като подписка и референдум.

 

Във втората част на обучението ще има дискусия с експертите, в която ще се обсъдят местни екологични проблеми и възможните подходи за решаването им.

 

Обученията се организират и с подкрепата на представители на местни граждански групи или активни граждани по места, които ще подпомогнат адресирането и разрешаването и на проблеми, характерни за съответните области.

 

В Бургас фокусът ще бъде основно върху опазването на последните диви плажове и дюните по Българското Черноморие от застрояване, както и как да се съхранят зелените площи в градовете.

 

В Ямбол ще бъде засегнат проблемът с депонирането на отпадъци и замърсяването на река Тунджа.

 

В Сливен ще се дискутира темата за сечите в горите и добива на инертни материали от реките. Внимание ще се обърне на възможността гражданите да участват в процедурите по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС), каквото в момента тече във връзка с инвестиционно намерение за разширяване на инсталацията за горене на отпадъци в ТЕЦ-а.

 

А в Стара Загора основен акцент ще бъде продължаващата кампания за запазването на парк “Бедечка”, като експертите ще споделят с местните и своя опит при организирането на успешни граждански кампании.

 

Обученията „Застъпници за природата“ се организират от Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа БАЛКАНИ и са част от дейностите по проект „Информирано гражданско участие в полза на природата“, подкрепен от Финансовия механизъм на ЕИП. Повече за проекта>>

 

 

За повече информация:

Симеон Арангелов - +359878 344 370

Email: icfnature@gmail.com

Още снимки от новината

Застъпници на природата - Стара Загора
Застъпници на природата - Ямбол
Застъпници на природата - Бургас
Застъпници на природата

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев