Учени от 7 държави се включват в 3-тата международна конференция „Наука, образование и иновации в областта на изкуството“

проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак,
22.07.2021 / 12:32

Докладите ще се публикуват в сборник, рефериран в НАЦИД, посочват организаторите от АМТИИ

 

Над 50 участници с доклади от 7 държави - Гърция, Австрия, България, Казахстан, Русия, Румъния и Полша се очаква да се включат в международната научна конференция „Наука, образование и иновации в областта на изкуството“. За трети път домакин на събитието е Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив (АМТИИ). Конференцията се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ към Министерството на науката и образованието по проект с ръководител проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак, ректор на Академията.

 

Тридневният научен форум ще се проведе на 28 - 30 октомври 2021 г. в град Пловдив на територията на Академията, но и с възможност за онлайн участие, обясни за медиите координаторът доц. д-р Весела Казашка. Конференцията ще бъде в три панела: теория, образование и мениджмънт; музикално и танцово изкуство; изобразително изкуство и дизайн. Участието във форума е безплатно.

Предварителната регистрация за научната конференция „Наука, образование и иновации в областта на изкуството“ може да се направи в секция „Новини“ /актуални новини/ в сайта на АМТИИ - https://www.artacademyplovdiv.com/. Формата за подготовка на доклада също е достъпна на сайта.

Реализирането на този научен форум е в резултат на обединение на силите на български и чуждестранни учени в областта на музиката, хореографията, изобразителното изкуство и педагогиката. Целта на III-тата Международна научна конференция „Наука, образование и иновации в областта на изкуството“ е да се утвърди пространство, в което академизмът е водещ в споделянето на знания, изследвания, опит, добри практики и предизвикателства, както пред научната общност, така и пред всички, които работят в областта на изкуствата в България и чужбина. Форумът приобщава младите учени към академичната среда, допълва доц. Казашка.Тя посочва, че докладите от конференцията ще се публикуват в сборник, включен като издание на АМТИИ, който ще бъде регистриран в базата данни на Националния център за информация и документация (НАЦИД). Сборникът ще бъде качен в сайта на Академията, като идеята е да се създаде отворен достъп до научните разработки.

Домакин на конференцията е проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак, гост лектори с пленарни доклади са: проф. д-р Жана Толысбаева от град Нур Султан - Казахстан, проф. дпн Инна Федотенко от град Тула – Русия и доц. д.ф.н. Петя Бъркалова от Пловдивски университет. Участници са утвърдени учени от страната - от Национална музикална академия, Софийски университет, Великотърновски университет, Пловдивски университет, Нов български университет, Югозападен университет, училища и други организации, докладчици от страна на бизнеса, както и учени от чужбина. Географията на участниците в международната научна конференция се разширява и се надяваме тази тенденция да се запази и за следващите издания. Активността на младите учени в конференцията е знак, че научната кариера може да върви ръка за ръка с художествено-творческата дейност. Преподавателите от АМТИИ сме горди, че успяхме да превърнем този форум в традиционен, казва доц. Казашка.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев