Кремена Петрова, лесното машинно гласуване и началото на промяната

Кремена Петрова
09.07.2021 / 09:54

Някой може ли да види как съм гласувала с машината? – Не.

Може ли гласът ми да изчезне от машината? Може или някой да ми открадне гласа? – Не.

Ако сгреша, докато гласувам, може ли да го поправя? – Да.

Ще отменят ли изборите заради машините? – Не.

Кремена Петрова показва на таблета симулацията на машинното гласуване и отговаря на въпросите. Част от хората се колебаят дали да приближат масичката и едрия надпис „Демократична България“. Оглеждат се.

Лесно е – възкликва жена, след като е преминала всички стъпки на тренировъчния таблет. Програмата наподобява машините, на които ще гласуваме в неделя и помага на неуверените да натрупат самочувствие за гласуването.

Плашат ни, че ще е трудно, но не е. Възрастният мъж гледа таблета, след като е успял да „гласува“, гледа Кремена и прави знак на съпругата си да приближи.

В малкия град хората се притесняват кой ще ги види, ако разговарят с нея. Икономистката вече има славата на трън в петата на властта, откакто започна битката срещу вонята, с която инсталацията на „Градус“ за преработка на животински екскременти задушава всяка нощ Нова Загора. 6 години новозагорци се мъчат с непоносимата миризма. Самотни са в тази битка, защото нито общината нито държавата си мърдат пръста за тях. Малцина открито подкрепят Кремена, но й се обаждат, за да й кажат, че са с нея и, ако не е тя, няма надежда.

Масичката на Кремена и на „Демократична България“ е сбутана встрани от човешкия поток – там са й дали място от общината. Има обаче и хора, които се осмеляват да приближат и да поговорят.

Темите на града вече са две – миризмата, но и старата жп гара, на която бившите управляващи са хвърлили око. Искат да съборят достолепната сграда и на нейно място да цъфне неясно каква постройка. Местните хора искат да запазят историческата 103-годишна гара. Правят подписка. Заради подписката зам.-кметицата е изгонила Теменуга Тенева от библиотеката. Страхът трябва да държи настрани хората от протестите срещу властта. Натискът срещу демократите не е от вчера. Теменуга открито подкрепя Кремена и казва Не се страхувайте.

Възрастната жена застава до съпруга си и също пробва как ще гласува в неделя. Усмихва се. На банкомата инструкциите са по-дълги, ще се справя, казва жената.

Семейството говори още малко с Кремена и си тръгва.

Има промяна и тя се усеща. На Петровден, когато Кремена празнува имен ден, й се обадили необичайно много хора, за да й пожелаят успех на изборите. И твърдост –

понеже името й това значи.

Не е честно хората да бъдат плашени и сплашвани с машините. Когато бившите управляващи говорят по телевизията, че машинното гласуване ще провали изборите, те все едно им казват „няма смисъл“, а всъщност има. Машинното гласуване ще помогне за по-честните избори. Купувачите на гласове не могат да контролират вота. С хартиените бюлетини резултатите могат да бъдат нагласени, но гласът, даден с машина, не можеш да бъде фалшифициран. Млада жена казва, че сутринта е чула, че изборите могат да се провалят. Тревожи се, че ако промяната не дойде, положението в града ще стане още-лошо. Кремена повтаря за пореден път, че има съпротива срещу промяната, но бившите управляващи и мутренско-сарайският модел няма да се върнат.

В малкия град превзетата държава се усеща най-силно. Но точно в малките градове търпението е стигнало предела, лъжата е станала непоносима. Като острата липса на децата вкъщи, които са избягали от лъжата. Промяната вече се усеща.

Като всеки се чувства свободен и законът е еднакъв за всички, ще модернизираме държавата и ще дадем тласък на потенциала на хората, ще спрем кражбите и корупцията - Кремена обяснява какво значи посланието на „Демократична България“.

Преференцията за Кремена Петрова е 102.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев