Турция: Членовете на ЕП остро осъждат репресиите срещу опозицията

Европейският парламент
09.07.2021 / 09:43

Всички политически партии в Турция трябва да могат свободно и пълноценно да изпълняват законните си функции

Демократично избрани кметове са били отстранени от длъжност и заменени с неизбрани управители

Делегацията на ЕС в Турция трябва да наблюдава съдебните процеси и да се изказва срещу нарушенията на правата на човека

Напредъкът в отношенията между ЕС и Турция зависи и от състоянието на правата на човека и върховенството на закона

Евродепутатите изразиха дълбока загриженост във връзка с постоянните атаки и натиск върху турските опозиционни партии в резолюция, приета в четвъртък.

 

Членовете на ЕП осъждат репресиите срещу опозиционните политически партии, по-специално срещу Демократичната партия на народите (HDP), и призовават турското правителство да гарантира, че всички партии могат свободно и пълноценно да упражняват законната си дейност в съответствие с основните принципи на една плуралистичната и демократична система.

 

В резолюция, приета в четвъртък с 603 гласа "за", 2 гласа "против" и 67 гласа "въздържал се", евродепутатите категорично осъждат обвинителния акт, внесен в Конституционния съд от главния прокурор на Турция, с който се иска разпускането на Демократичната партия на народите (HDP), третата по големина политическа партия в турския парламент, и политическата забрана за близо 500 членове на HDP. Делото срещу HDP е кулминацията на продължилите години репресии, при които хиляди партийни членове, ръководни кадри, депутати, общински съветници и съкметове бяха съдени, главно по обвинения, свързани с тероризъм.

 

Да се позволи на HDP да участва безпрепятствено в демократичните институции на Турция е един прост начин да се направи турското общество по-приобщаващо и да се създаде положителна перспектива за мирно уреждане на кюрдския въпрос, казват членовете на ЕП.

 

Членовете на ЕП осъждат и решението на турските власти да освободят от длъжност демократично избрани кметове въз основа на спорни доказателства и да ги заменят с неизбрани администратори. Те посочват политическите, законодателните и административните мерки, предприети от турското правителство за парализиране на общините, управлявани от кметове на опозиционни партии в Истанбул, Анкара и Измир.

 

Тези действия продължават да подкопават способността на политическата опозиция да упражнява правата си и да изпълнява демократичната си роля, предупреждават членовете на ЕП, които призовават Турция да осигури плурализъм и зачитане на свободата на сдружаване и изразяване на мнение.

 

В резолюцията се призовава Делегацията на ЕС в Турция да наблюдава ситуацията, като следи съдебни процеси, включително процеса „Кобане", прави публични изявления и отправя искания за разрешение за посещения в затворите.

 

Членовете на ЕП предупреждават, че освен подобренията в областта на външната политика, напредъкът по всяка положителна програма, която може да бъде предложена на Турция, трябва също така да зависи от подобренията в областта на гражданските права, правата на човека и върховенството на закона в страната, включително правата на жените, гарантирани от Истанбулската конвенция, религиозната свобода и правата на етническите малцинства и ЛГБТИ общността.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев