Шенген: Евродепутатите призовават за премахване на граничния контрол и за реформа на Кодекса на шенгенските граници

Европейският парламент
08.07.2021 / 12:29

"Временният" контрол по вътрешните граници е в сила от 2015 г. насам, а пандемията излага Шенген на риск

Кодексът на шенгенските граници трябва да бъде преразгледан, необходими са нови правила за границите при извънредни ситуации, свързани със здравеопазването

Парламентът подкрепя пълното интегриране на България и Румъния в Шенген; Хърватия също отговаря на критериите за присъединяване

Членовете на ЕП призовават за възстановяване на свободното движение в рамките на Шенгенското пространство, което беше нарушено от граничния контрол, последно заради кризата със COVID-19.

 

В новоприетия си доклад за Шенген (приет с 505 гласа "за", 134 гласа "против" и 54 гласа "въздържал се") Европейският парламент заявява, че държавите членки трябва бързо да възстановят свободното движение в Шенгенското пространство. Отбелязвайки, че някои проверки по вътрешните граници се извършват от 2015 г. насам, евродепутатите твърдят, че тези проверки вече не отговарят на критериите за пропорционалност и необходимост и следователно са незаконни. Когато е необходимо, Комисията следва да започне и процедури за нарушение.

 

Членовете на ЕП са обезпокоени от сведенията за акции за отблъскване от страна на Frontex по външните граници на Шенген и настояват за повече прозрачност относно дейностите на агенцията, особено тези, които се извършват в морето, както и за изпълнение на задълженията ѝ за докладване. Парламентът подчертава, че оказването на помощ на бедстващи хора в морето е правно задължение и изисква от граничната агенция да наеме наблюдателите на основните права, от които се нуждае, както е предвидено в регламента.

 

Интеграция на новите държави членки

 

В доклада се настоява и за пълното интегриране на България и Румъния в зоната за свободно движение, като се отбелязва, че и двете страни са изпълнили изискванията за присъединяване към Шенген.

 

Хърватия също е изпълнила изискванията, както отбеляза Комисията по време на посещението си в страната през ноември 2020 г. Въпреки това членовете на ЕП са обезпокоени от сведенията за нарушения на правата на човека на хърватските граници и се надяват Хърватия да осигури адекватни нива на персонал, обучение на персонала и капацитет за наблюдение при граничните си операции. Евродепутатите приветстват създадения от Хърватия независим механизъм за мониторинг на действията на полицията спрямо незаконните мигранти и кандидати за международна закрила.

 

Накрая, евродепутатите приветстват разработването на информационни системи (като Визовата информационна система и Системата за влизане/излизане) в областта на управлението на границите и визите и призовават тези проекти да бъдат завършени без забавяне. В перспектива Парламентът подчертава, че е необходима реформа на Кодекса на шенгенските граници, за да се преодолее настоящото състояние на пространството за пътуване без граници. Въпреки че граничният контрол остава прерогатив на държавите членки, нови предпазни механизми биха могли да гарантират оттеглянето на контрола, когато той вече не е пропорционален отговор.

 

Цитат

 

Докладчикът Таня Файон ( С&Д, Словения) заяви: "Вследствие на пандемията от COVID-19 Шенген е поставен на колене. Вместо да улеснява свободното движение, контролът по вътрешните граници се превърна в новото нормално явление. Взаимното доверие беше заменено от взаимно недоверие. Твърде много хора все още умират на нашите брегове, на границите ни все още има насилие и нарушения на човешките права. Шенген вече не е подходящ за целта. Спешно е необходима смислена реформа с по-ясни правила и по-силна роля на институциите на ЕС. Възстановяването и укрепването на Шенген е единственият път напред."

 
 

Copyright © 2008-2022 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев