Парламентът приема временни правила за борба със сексуалното насилие над деца онлайн

Членовете на ЕП приеха нови мерки за борба със сексуалното насилие над деца в онлайн.
07.07.2021 / 12:11

Доставчиците на услуги могат да продължат да прилагат доброволни мерки за откриване, премахване и докладване на съдържание, свързано със сексуално насилие над деца

Националните органи за защита на данните ще могат да упражняват по-строг надзор върху използваните технологии

Временно решение за максимален срок от три години

Евродепутатите одобриха временни правила, които позволяват на доставчиците на интернет услуги да продължат борбата със сексуално насилие над деца онлайн на доброволна основа.

 

В контекста на тревожното увеличаване по време на пандемията на обема на материалите в интернет, съдържащи насилие над деца, Парламентът подкрепи с 537 гласа „за“, 133 „против“ и 24 „въздържал се“ законодателен акт за по-ефективна защита на децата от сексуално насилие и сексуална експлоатация при използването на интернет поща, чат и съобщения.

 

През април бе постигната договореност, която предвижда временна дерогация от член 5, параграф 1 и член 6, параграф 1 от Директива 2002/58/ЕО, с които се защитават поверителността на съобщенията и данните за трафика. Това законодателство ще се прилага за максимален срок от три години или по-малко, ако междувременно бъдат договорени нови постоянни правила за борба със сексуалното насилие над деца онлайн.

 

Доброволно откриване от страна на доставчиците на услуги

 

Доставчиците на услуги следва да използват възможно най-малко технологии, нарушаващи неприкосновеността на личния живот.

 

Онлайн материали със сексуално насилие над деца

 

Онлайн материали, свързани със сексуално насилие над деца, се откриват с помощта на специални технологии, които сканират съдържание, като изображения и текст, или данни за трафик. Докато технологията за хеширане („раздробяване“) е от полза при изображения и видеоклипове, при анализа на текстове или трафик данни за откриване на „киберсприятеляване“ се използват класификатори и изкуствен интелект.

 

Новите правила няма да се прилагат за сканирането на звукови комуникации.

 

Засилена защита на неприкосновеността на личния живот

 

Членовете на ЕП настояха за създаване на подходящи процедури и механизми за правна защита, за да се гарантира, че физическите лица могат да подават жалби, ако смятат, че техните права са били нарушени. Националните органи за защита на данните ще могат да осъществяват по-добър надзор върху технологиите, използвани от доставчиците на услуги, чрез предварителна оценка на въздействието и процедури за консултация.

 

Цитат

 

Докладчикът Биргит Зипел (С&Д, Германия) заяви след гласуването:

 

„Сексуалното насилие над деца е ужасно престъпление, което нарушава правата на човека. Трябва да го предотвратяваме по-ефективно, да преследваме повече нарушители и да предлагаме по-добра подкрепа на жертвите. Споразумението представлява компромис между разкриването на сексуално насилие над деца онлайн и защитата на неприкосновеността на личния живот на потребителите. Може да не е идеално, но е работещо временно решение за следващите три години. Сега Комисията трябва бързо да предложи дългосрочно решение, което да вземе под внимание гаранциите за защита на данните, съдържащи се във временните правила, и което освен това прави сканирането на частни съобщения по-целенасочено.“

 

Следващи стъпки

 

Регламентът трябва да бъде официално приет и от Съвета и да бъде публикуван в Официален вестник. Той ще влезе в сила на третия ден след публикуването му.

 

Контекст

 

Тази законодателна промяна беше необходима, за да се даде възможност на доставчиците на уеб услуги да продължат да прилагат доброволни мерки за борба и предотвратяване на разпространението в интернет на съдържание, свързано със сексуално насилие над деца, след пълното прилагане на Кодекса на ЕС за електронните съобщения през декември 2020 г.

 

Комисията възнамерява да предложи по-трайно решение за справяне с този проблем през 2021 г.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев