Кремена Петрова от „Демократична България“, която започна похода на Нова Загора за правото да диша

Кремена Петрова
30.06.2021 / 15:49

Дишай! Но в Нова Загора НЕ дишай! Ще се задушиш. С въздуха поемаш зловонията от инсталацията за биогаз. Неин съсобственик е Иван Ангелов, притежателят на „Градус“. Същият, който каза в Народното събрание пред комисията за ревизия на управлението, че бившият премиер Борисов му помага на бизнеса и че играе карти с него.

Кремена Петрова се бори от 7 години с миазмите от инсталацията за биогаз, които задушават Нова Загора.

Инсталацията произвежда топлинна и електроенергия от оборски тор. Електричеството се изкупува на най-високите преференциални цени в България – 420-450 лв. за мегават. Торът, напоен и с урина, пристига от всички птицеферми на фирма „Градус“, от фермата за норки и местните кравеферми. Гние и отделя метан, вредни и задушливи газове.

Животът в Нова Загора се вмирисва още по времето на първото правителство на Бойко Борисов. През 2011 г. властта променя защитните отстояния на подобни съоръжения и ги пуска близо до хората. Така започва задушаването на града. На ден се преработват по 60-70 до 100 тона екскременти.

Инсталацията е в края на Нова Загора, под носа на хората. Вонята се разнася нощем и рано сутрин от 2014 г. насам над града и близките 2 села.

Кремена вдига съгражданите си на протест. Създават движението „Нова Загора иска да диша“. Пращат сигнали. Проверките идват с няколко дни закъснение и са само през деня, в работното време на чиновниците, когато миризмата се е разнесла. За екоинспекторите въздухът е в нормите, а сигналите за замърсяване са фалшиви. Всичко е законно, хората само си въобразяват, че не могат да дишат.

Нощем, когато мирише, институциите спят.

Министерството на екологията, което отговаря за въздуха и за инсталациите за биогаз, си измива ръцете: Няма закон за миризмите. Няма, бе, хора, дишайте!

Кремена Петрова внася и петиция до Европейския парламент срещу замърсяването на въздуха в града.

Друга такава инсталация беше закрита миналата година след упорити протести на жителите на село Труд. Но в Нова Загора инсталацията продължава да бълва, а собствениците й дълго отричат, че има проблем. За пръв път миналата седмица в четвъртък, след почти 7 г. обгазяване, шефове на миризливата фабрика се срещнаха очи в очи с граждани на Нова Загора и обещаха да осигурят пречистване на производството. Впрочем искали да се видят само с Кремена, но тя настояла да кажат пред всички каквото имат да казват. Новозагорци ще повярват едва когато вонята наистина спре.

Ето как каузата за Нова Загора направи политик от икономистката Кремена Петрова – първо общински съветник в местния парламент, а после и кандидат за депутат от „Демократична България“.

Трябва да има ефективни екологични политики за чист въздух и чиста природа. Миризмата на въздуха е вторият по големина проблем след шума, от който гражданите от ЕС се оплакват. Не знам какво биха казали, ако дойдат при нас в Нова Загора.

Всички в ЕС признават, че лошата миризма вреди на здравето и на качеството на живот на хората. Спешно трябва да се намери решение. Ще стане с промени в българското законодателство, които ще отдалечат замърсителите от жилищните райони, ще приемат отново наредбите против миризмите, и ще поставят станции за наблюдение на въздуха, казва кандидатката за народен представител на „Демократична България“ в Сливенска област Кремена Петрова.

Бизнесът има нужда от място, но хората имат нужда от въздух, подчертава тя.

Посланието на „Демократична България“ за законност и модернизация има съвсем конкретен смисъл в сагата за Нова Загора с инсталацията. Към него Кремена добавя: „Искам България, в която да дишаме свободно!“

Кремена Петрова е кандидат за депутат от „Демократична България“ - 23 в бюлетината, преференция 102.

Имайте доверие на Кремена. Тя е упорита, когато защитава интересите на своя град и своята Сливенска област – доказано е.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев