„На пътя животът е с предимство”- Национален ден на безопасността на движението по пътищата

„На пътя животът е с предимство”
29.06.2021 / 14:29

Пътна полиция, РЗИ и БЧК в Сливен отбелязаха 29 юни- Националния ден на безопасността на движението по пътищата. На днешния ден за трета поредна година в страната се провеждат редица инициативи, с които се цели да се засили вниманието на обществото към проблемите на пътната безопасност.

Днес на бул.”Хаджи Димитър” в град Сливен доброволци от Българския червен кръст, представители на РЗИ-Сливен и служители на Пътна полиция към Областната дирекция на МВР в града проведоха разяснителна кампания, насочена към водачите на моторни превозни средства. Акцент в тазгодишната инициатива е опасността от употребата на алкохол, наркотични вещества и техните аналози. Доброволци от БЧК раздадоха на водачите брошури и дипляни, специално подготвени за целта от организаторите на събитието.

Материалите съдържат информация за въздействието на алкохола върху общото състояние на водачите и способностите за шофиране. Развенчават се митове, свързани с техники за бързо изтрезняване и как може да се излъже дрегера; употребата на една бира и предвидения толеранс в закона от допустимите 0,5 промила. Обръща се внимание на връзката между употребата на алкохол и превишената скорост, която също е фактор за възникване на пътни произшествие с голям брой загинали и ранени.

29 юни е определена за единна дата за безопасност на движението с решение на МС от 2019 година и се отбелязва в национален мащаб. Инициативата е на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и цели непосредствено преди периода на повишения брой пътувания, свързани с летните отпуски през юли и август, да се акцентира вниманието на водачите за по-безопасно и толерантно шофиране.

 

 

Около 25% от всички пътнотранспортни произшествия (ПТП) в Европа са свързани с употребата на алкохол.

 

Това, че е възможно след няколко питиета да се чувствате трезви и можете да поддържате нормален разговор с приятелите си, не означава, че можете да шофирате безопасно.

 

Въздействие на алкохола върху способностите за шофиране

Ниво на алкохола 0,2-0,5 на хиляда: Преценката за дистанция и скорост на приближаващите превозни средства е изкривена. Водачът ще е склонен към поемане на по-големи рискове, особено при опасни маневри като изпреварване или шофиране прекалено близо до предното превозно средство.

Ниво на алкохола 0,5-0,8 на хиляда: Зрението е засегнато, което води до затруднена ориентация в динамичната пътна обстановка, до грешна преценка на разстоянията, включително при наближаване на завой, забавена реакция. Водачът е склонен да кара твърдо бързо. За мотоциклетистите е трудно да карат по права линия.

Ниво на алкохола над 0,8 на хиляда: Водачът е склонен да надценява способностите си. Зрителното възприемане е дотолкова засегнато, че водачът може да не забележи навреме велосипедисти, пешеходци или паркирани коли, за да ги избегне.

 

Никой човек не е твърде опитен, твърде възрастен или твърде умен, за да избегне ефектите на алкохола, когато зад волана.

Защо алкохолът има такъв ефект?

Алкохолът въздейства като депресант на централната нервна система, като засяга всички органи и системи на тялото. Влияе на мозъка, правейки го по-бавен и по-малко способен да се концентрира, и неспособен да определя адекватно заобикалящата го среда.

Колко скоро започва ефектът на алкохола?

След като влезе в кръвта Ви, отнема само 10 минути, докато алкохолът започне да влияе върху поведението Ви.

Какво може да помогне за намаляване на концентрацията на алкохол в кръвта ми?

Единственото лекарство срещу алкохола е времето, което позволява на тялото ви да го разгради. Черният дроб разгражда приблизително едно стандартно питие на час, но това не означава, че за 4 напитки ще са нужни 4 часа, защото всяко следващо питие въздейства върху организма с натрупване. Стресът и физическата умора, съчетани с употребата на алкохол, също водят до по-бързо опиянение и забавени реакции. Всеки организъм, разбира се, е различен, а по-голямото количество приет алкохол означава и повече време за преработването му. В много случаи, при приемане на голямо количество алкохол, дори на следващата сутрин, може да имате съдържание в кръвта над допустимите норми.

Мит: Мога да изтрезнея по-бързо с физически упражнения и други хитрини.

Реалност: Физически упражнения, пиене на кафе, вземане на студен душ, повръщане, свеж въздух, храна и други неща могат да ви накарат да се чувствате по-бодри, но няма да намалят концентрацията на алкохол в кръвта Ви. Единственото лекарство за изтрезняване е времето!

Мит: Законът разрешава да изпия една бира, когато съм с колата.

Реалност: Алкохолът е несъвместим с шофирането. Законът предвижда толеранс от 0,5 на хиляда, но, ако искате да бъдете отговорни към себе си и останалите участници в движението не се опитвайте да изчислите на какво количество алкохол съответства това, а просто не пийте, когато Ви предстои да шофирате.

Знаете ли, че…

Шофьор, употребил алкохол, има 17 пъти по-голям риск от участие във фатален сблъсък на пътя, отколкото трезвен шофьор.

 

Алкохолът води до повишаване на скоростта: статистиката показва, че скоростта на шофьор с над 0,5 промила в кръвта при причиняване на катастрофа е 2,7 пъти по-голяма от тази при трезвите шофьори.

 

Как влияе алкохолът на състоянието ни:

- Забавя възприятията Ви, така че да не можете да реагирате на ситуации, да вземате решения или да реагирате бързо.

- Намалява способността Ви да преценявате колко бързо се движите и разстоянието от други коли, хора или предмети.

- Дава Ви фалшиво чувство на увереност – може да поемате по-големи рискове, мислейки, че шофирането Ви е по-добро, отколкото в действителност е.

- По-трудно е да правите няколко неща едновременно – докато се концентрирате върху управлението, можете да пропуснете да видите важни елементи от околната среда, да виждате светофари, други превозни средства или пешеходци.

- Прави Ви сънлив – можете да заспите зад волана.

 

 

Още снимки от новината

„На пътя животът е с предимство”
„На пътя животът е с предимство”
„На пътя животът е с предимство”
„На пътя животът е с предимство”

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев