Седмицата в ЕП: 28 юни – 4 юли 2021 г.

Европейският парламент
28.06.2021 / 11:27

Заседания на парламентарни комисии, политически групи, Брюксел

Европейски център за профилактика и контрол на заболяванията. Комисията на ЕП по околна среда и обществено здраве (ENVI) ще гласува предложение за засилване на мандата на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC). Целта е ECDC да може да осигури по-добра подкрепа на Европейската комисия и правителствата на държавите от ЕС в области като епидемиологично наблюдение, планиране на готовността и реакцията при здравни кризи, докладване и одит, изграждане на капацитет за мобилизация на работната група на ЕС в областта на здравеопазването, както и изграждане на мрежа от референтни лаборатории в ЕС (гласуване в понеделник, резултати - вторник).

 

Заседание на ENVI: 28 юни, понеделник, 14:15 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-environment-public-health-and-food-safety_20210628-1315-COMMITTEE-ENVI_vd

Действия на ЕС в отговор на COVID-19. Членовете на комисията по околна среда и обществено здраве (ENVI) ще проведе дискусия със заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас относно изготвената от ЕК междинна оценка на действията в отговор на пандемията от коронавирус, както и относно поуките, извлечени от установените недостатъци в подготвеността и планирането на реакцията при пандемии (понеделник).

 

Заседание на ENVI: 28 юни, понеделник, 14:15 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-environment-public-health-and-food-safety_20210628-1315-COMMITTEE-ENVI_vd

 

Еврозона. Комисията на ЕП по икономически и парични въпроси (ECON) ще проведе изслушвания с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард, председателя на надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енриа и председателя на Единния съвет за преструктуриране Елке Кьониг. Сред въпросите, които се очаква да бъдат повдигнати, са рисковете от масова несъстоятелност при оттегляне на финансовата подкрепа за борба с пандемията, кредитният риск в контекста на кризата, предизвикана от COVID-19, устойчивостта на банките, както и текущият преглед на рамката за управление на кризи и застраховане на депозитите (четвъртък).

 

Заседание на ECON:1 юли, четвъртък, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/committee-on-economic-and-monetary-affairs_20210628-0900-COMMITTEE-ECON_vd

 

Използването на изкуствен интелект в наказателното право. Тъй като технологиите на изкуствения интелект се използват все по-често в областта на правоприлагането, в проекторезолюция, която ще бъде гласувана от комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE), се подчертава, че тези технологии трябва да зачитат принципи като недискриминацията и че хората следва да отговарят за вземането на окончателни решения. В проекта на текст се призовава също така за забрана на технологии за разпознаването на лица от правоприлагащите органи и се изисква алгоритмите, използвани от изкуствения интелект, да бъдат прозрачни и разбираеми за гражданите (гласуване в понеделник, резултати - вторник).

 

Заседание на LIBE: 28 юни, понеделник, 17:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/committee-on-civil-liberties-justice-and-home-affairs_20210628-1645-COMMITTEE-LIBE_vd

 

Среща на високо равнище на председателите на парламенти от Западните Балкани. По покана на председателя на Европейския парламент Д. Сасоли председателите на парламентите на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия ще обсъдят ролята на националните парламенти за разширяването на ЕС след пандемията от COVID-19 (понеделник).

 

Заседание на AFET: 28 юни, понеделник, 13:30 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/committee-on-foreign-affairs_20210628-1230-COMMITTEE-AFET_vd

 

Подготовка за пленарната сесия на 5 - 8 юли. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 5 - 8 юли, на която членовете на ЕП ще обсъдят и гласуват законодателство относно механизма за свързване на Европа, чиято основна цел е модернизирането на транспортната инфраструктура на ЕС; насоки за новия регламент, предназначен да защити средствата на ЕС от злоупотреби от страна на правителства, които нарушават принципите на правовата държава, както и законодателство във връзка с борбата със сексуалното насилие над деца онлайн. Укрепването на Европейската агенция по лекарствата, правата на ЛГБТИ+ общностите в ЕС, чуждестранната намеса в демократичния процес и капацитетът на ЕС за борба с дезинформацията също ще бъдат включени в дневния ред на пленарните заседания. Евродепутатите също така ще обсъдят приоритетите на предстоящото словенско председателство на Съвета на ЕС и ще коментират резултатите от срещата на високо равнище на ЕС на 24-25 юни.

Брифинг за медиите. В петък в 12:00 ч. българско време говорителите на Европейския парламент и на политическите групи ще проведат брифинг за медиите по темите от пленарната сесия следващата седмица.

 

Брифинг за медиите: 2 юли, петък, 12:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/pre-session-briefing_20210702-1100-SPECIAL-PRESSER_vd

 

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Давид Сасоли ще участва в срещата на високо равнище на председателите на парламенти от Западните Балкани. В сряда той ще подпише новия законодателен акт на ЕС за климата заедно с португалския министър на околната среда и действията по климата Жоао Педро Матош Фернандеш, а в четвъртък ще се срещне с министър-председателя на Република Ирак н.пр. Мустафа ал-Кадими.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев