Битката на “Демократична България“ за чист въздух в Нова Загора притисна “Градус” за действия

Кремена Петрова от „Демократична България“ и Георги Бабев, член на Съвета на директорите на „Градус“
25.06.2021 / 09:52

Дългогодишната битка на общинския съветник от „Демократична България“ Кремена Петрова и комитета ѝ за чист въздух в Нова Загора принуди ръководството на „Градус“ да предприеме действия за решаването на проблема.

За първи път след шест години обгазяване “Градус” се ангажира да инвестира в чистотата на въздуха, след като досега отричаше да има проблем от фабриката за биомаса „Енерджи-2“ в покрайнините на 20-хилядния град. По инициатива на Кремена Петрова представител на фирмата се срещна в четвъртък вечерта (24 юни) с жителите на Нова Загора, за да чуе публично за притесненията им и да разясни какви мерки ще се вземат и в какви срокове.

„У хората има натрупан гняв и той е справедлив. До този момент фирмата отричаше проблема, обвиняваха ни, че подаваме фалшиви сигнали, игнорираха нашите жалби“, заяви Петрова, която е кандидат на “Демократична България” за депутат от Сливенския избирателен район с преференция 102.

„Като представител на комитета “Нова Загора иска да диша” бях поканена на среща с ръководството на „Градус“ за решаването на проблема. Отказах да бъда посредник между фирмата и гражданите и предложих да се срещнат лице в лице, гражданите да споделят тревогите си, а от страна на инвеститора да се чуе какви решения биха предприели“, каза Петрова.

На срещата жителите на Нова Загора разказаха как нощно време започва нетърпимо обгазяване на града със задушлива миризма от завода, което ги принуждава да спят на затворени прозорци. Мнозина от тях споделиха, че се притесняват за своето здраве и за здравето на децата си, тъй като имат и астматични заболявания. Освен това биомасата се превозва с камиони от фермите на “Градус” и по трасето също се получава обгазяване.

„Градус“, представлявана от независимия член на Съвета на директорите Георги Бабев, се ангажира да бъде извършен цялостен одит на инсталацията за биогаз. След това ще се инвестира колкото е необходимо за чистотата на въздуха. Той гарантира, че ще бъде съставена работна група с представители на фирмата, общината и гражданството, за да има прозрачност на процесите.

„Хората продължават да настояват, че тази централа трябва да бъде затворена, докато не бъде решен проблемът и те имат пълното право, защото 6 години цяла Нова Загора с две околни села живее, спи и се храни в смрад. Много смрад, много обещания на страна на „Градус“ и досега никакви резултати. Надяваме се, че поне тази среща ще бъде малко по по-ползотворна и ще допринесе за решаване на проблема“, заяви Петрова.

По настояване на комитета „Нова Загора иска да диша“ „Градус“ ще трябва да се ангажира с конкретни срокове за решаването на проблема – инсталирането на необходимите филтри, които да прекратят обгазяването. Кремена Петрова настоява да се изгради и система за мониторинг на въздуха с поне три станции в различни краища на града, а информацията да е публична.

„Като кандидат на“Демократична България“ за народен представител ще продължа, както и досега, да защитавам интересите на своите съграждани. В Народното събрание ще работя за промяна в законите – за околната среда, за чистотата на атмосферния въздух, за отпадъците, защото пропуски в тези закони дават възможност на недобросъвестни инвеститори да търсят вратички и да заобикалят закона. Те работят на ръба на закона“, каза Петрова.

Още снимки от новината

отляво надясно Николай Николов, технически директор на „Енерджи-2“, Георги Бабев, член на Съвета на директорите на „Градус“, Кремена Петрова
Битката на “Демократична България“ за чист въздух в Нова Загора притисна “Градус” за действия

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев