Втора среща на високо равнище на председателите на парламенти от Западните Балкани

Европейският парламент
23.06.2021 / 15:32

Брюксел ще бъде домакин на заседание на председателите на парламентите от Западните Балкани, на което ще бъде обсъдена ролята им в процеса на разширяване на ЕС след пандемията от COVID-19.

По покана на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, председателите на парламентите на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия ще се срещнат в Брюксел за втората среща на високо равнище на председателите на парламенти от Западните Балкани в Европейския парламент.

Участниците ще обсъдят с председателя на ЕП ключовата роля на парламентите в процеса на разширяване на ЕС след пандемията от COVID-19. По време на престоя си в Брюксел те ще се срещнат и с членове на комисията по външни работи на Европейския парламент.

Председателят Д. Сасоли заяви: „Радвам се да приветствам председателите на парламентите на Западните Балкани за втори път в Европейския парламент. От решаващо значение е да се затвърди ролята на парламентите на държавите от Западните Балкани и на ЕП в процеса на разширяване на ЕС като основно предварително условие за изграждането на стабилни демокрации, готови за общо европейско бъдеще. Това е още по-важно след кризата с COVID-19, която постави пред сериозни предизвикателства парламентите по целия свят."

В срещата на високо равнище ще участват и председателите на парламентите на Португалия и Словения, които представляват настоящото и следващото ротационно председателство на Съвета на ЕС. Списъкът на участващите председатели е достъпен тук: https://www.europarl.europa.eu/resources/library/media/20210622RES06730/20210622RES06730.pdf

Среща с председателя на ЕП Давид Сасоли:

Кога: понеделник, 28 юни, 16.00—18.00 ч.; следва обща снимка

Къде: Брюксел, зала „Алтиеро Спинели“ 5G3, и дистанционно

Заседанието с членовете на комисията по външни работи ще бъде открито за обществеността и може да бъде проследено на живо: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming?d=20210625&lv=ALL

Кога: 13:30 - 15:00 ч. българско време

Къде: Брюксел, зала „Пол-Анри Спак“ 1A2 и дистанционно

Програма на събитието

https://www.europarl.europa.eu/resources/library/media/20210622RES06733/20210622RES06733.pdf

Срещата на високо равнище ЕП-Западни Балкани се провежда под патронажа на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли и в сътрудничество с комисията по външни работи на Европейския парламент и делегациите за връзки със Западните Балкани.

Съвместната декларация от срещата през юни 2021 г. ще бъде достъпна тук.

Контекст

Първата среща на високо равнище на председателите на парламенти ЕП-Западни Балкани се проведе в Европейския парламент на 28 януари 2020 г. под патронажа на председателя на ЕП Д. Сасоли. В приетата по време на събитието съвместна декларация се потвърждава отново основната роля на парламентите за постигането на напредък по програмата на ЕС за реформи и за осъществяването на очакванията на народите на Западните Балкани за европейска интеграция.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев