Награда за журналистика „Дафне Каруана Галиция“: Покана за представяне на предложения

Наградата „Дафне Каруана Галиция“ се присъжда за изключително журналистическо постижение, което защитава ценности на EC
22.06.2021 / 16:44

Годишна награда за изключителни журналистически постижения в популяризацията или защитата на основните ценности на ЕС

Победителят се избира от независимо жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество

Наградният фонд е 20 000 EUR

Церемонията по награждаването е в средата на октомври – около годишнината от убийството на Дафне Каруана Галиция

На 22 юни Европейският парламент официално пусна уебсайта и поканата за представяне на материали за участие в конкурса за наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“.

 

Наградата ще се присъжда всяка година за изключително журналистическо постижение, което насърчава или защитава основните принципи и ценности на Европейския съюз като човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, принципите на правовата държава и правата на човека.

 

Могат да кандидатстват професионални журналисти и екипи от професионални журналисти от каквато и да било националност. Те трябва да представят задълбочени журналистически материали, публикувани или излъчени от медии, базирани в една от 27-те държави членки на Европейския съюз.

 

Победителят ще бъде избран от независимо жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество от 27-те европейски държави членки и представители на основните европейски журналистически асоциации. Церемонията по награждаването ще се провежда всяка година около 16 октомври, датата на убийството на Дафне Каруана Галиция. През 2021 г. церемонията по награждаването ще се състои на 14 октомври, четвъртък, в Европейския парламент.

 

Европейският парламент връчва наградата и парично възнаграждение от 20 000 евро в знак на подкрепа за разследващата журналистика и като признание за значението на свободните медии. В резолюция, приета през май 2018 г., членовете на ЕП призоваха държавите от ЕС да осигурят подходящо публично финансиране и да насърчават плуралистични, независими и свободни медии.

 

Журналистите могат да представят своите статии онлайн само чрез сайта https://daphnejournalismprize.eu/

 

Коя е Дафне Каруана Галиция?

 

Дафне Каруана Галиция беше малтийска журналистка, блогър и активист в борбата с корупцията, която отразяваше теми, свързани с корупцията, прането на пари, организираната престъпност, продажбата на гражданство и връзките на малтийското правителство с т.нар. „Досиета от Панама“. След тормоз и заплахи, на 16 октомври 2017 г. журналистката е убита при експлозия на кола бомба. Общественото възмущение от начина, по който властите разследваха убийството, доведе до оставката на премиера Джоузеф Мускат. Членовете на Европейския парламент критикуваха пропуските в разследването, а през декември 2019 г. призоваха Европейската комисия да предприеме действия по случая.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев