Седмицата в ЕП: 21 – 27 юни 2021 г.

Европейският парламент
21.06.2021 / 11:47

Мини пленарна сесия, заседания на парламентарни комисии, Брюксел

 

Мини пленарна сесия, Брюксел

 

Закон за климата. Евродепутатите ще приемат новия Закон на ЕС за климата, с който целта на ЕС за намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. се увеличава от 40% на поне 55%, като превръща политическите обещания ЕС да стане неутрален по отношение на климата до 2050 г. в обвързващо задължение. След 2050 г. ЕС ще се стреми да постигне отрицателни емисии (дебат и гласуване в четвъртък).

На живо: пленарно заседание на ЕП, четвъртък, 24 юни

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/plenary-session_20210624-0900-PLENARY_vd

По-зелени средства за регионално развитие и сътрудничество. Очаква се Европейският парламент да даде зелена светлина на три европейски фонда на стойност 251 милиарда евро за укрепване на икономическото, социалното и териториалното сближаване на ЕС. Изразходването им ще бъде съсредоточено върху действия срещу изменението на климата, социалните програми, устойчивото градско развитие и подкрепата за възстановяване от пандемията от COVID-19 (дебат в сряда, гласуване в четвъртък).

На живо: пленарно заседание на ЕП, сряда, 23 юни, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/plenary-session_20210623-0900-PLENARY_vd

На живо: пленарно заседание на ЕП, четвъртък, 24 юни, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/plenary-session_20210624-0900-PLENARY_vd

Достъп до сексуално и репродуктивно здраве. Европейският парламент ще обсъди и гласува доклад, приканващ държавите членки да защитават и допълнително да подобряват сексуалното и репродуктивното здраве и права на жените. Очаква се евродепутатите да призоват за достъп на жените до безопасен и законен аборт и да подчертаят, че правата върху сексуалното и репродуктивното здраве са основните права на жените (разискване в сряда, гласуване в четвъртък).

На живо: пленарно заседание на ЕП, сряда, 23 юни, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/plenary-session_20210623-0900-PLENARY_vd

На живо: пленарно заседание на ЕП, четвъртък, 24 юни, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/plenary-session_20210624-0900-PLENARY_vd

Дебат относно срещата на върха на ЕС / Малтийска декларация. Евродепутатите ще дискутират с председателя на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен и португалското председателство своите очаквания за срещата на върна на ЕС на 24-25 юни, където ще бъдат обсъдени пандемията от COVID-19, икономическото възстановяване, миграцията и отношенията с Турция и Русия. Те също така ще обсъдят предстоящото изменение на законодателството на ЕС в областта на политиките за предоставяне на убежище и миграция и възможностите за държавите членки да преместват мигрантите от страните на първа линия (разискване в сряда).

На живо: пленарно заседание на ЕП, сряда, 23 юни, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/plenary-session_20210623-0900-PLENARY_vd

Заседания на парламентарни комисии, Брюксел

Европейска агенция по лекарствата. Комисията по околна среда и обществено здраве (ENVI) ще гласува законодателно предложение за засилване на ролята на Европейската агенция по лекарствата за подготовката на ЕС за отговор на кризисни ситуации и за управлението на лекарствени продукти и медицински изделия, въз основа на уроците, извлечени по време на пандемията от COVID-19 (вторник).

ЕЦБ / Еврогрупа. Членовете на Комисията по икономически и парични въпроси (ECON) ще проведат дебати с председателите на Европейската централна банка Кристин Лагард и на Еврогрупата Паскал Донахю. Въздействието върху икономиката на еврозоната на продължителното налагане на отрицателни лихвени проценти и възможните ефекти от макроикономическите политики на САЩ са сред въпросите, които вероятно ще бъдат повдигнати (понеделник).

На живо: заседание на ECON, понеделник, 21 юни, 17:15 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-economic-and-monetary-affairs_20210621-1615-COMMITTEE-ECON_vd

Награда за журналистика „Дафне Каруана Галиция“. Във вторник от 15.00 ч. българско време интернет платформата за подаване на заявки за наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“ ще стартира на живо в Пресклуб Брюксел Европа. Наградата ще бъде връчвана ежегодно за изключителни постижения в журналистиката за популяризиране или защита на основните принципи и ценности на Европейския съюз. Матю Каруана Галиция, един от синовете на Дафне Каруана, ще участва в събитието, заедно с евродепутатите Хейди Хаутала (заместник председател на ЕП) и Дейвид Каза (квестор).

На живо: старт на наградата за журналистика на ЕП "Дафне Каруана Галиция", вторник, 15:00 ч. българско време

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/agenda/weekly-agenda

Дискусия „Фондът за справедлив преход и българските въглищни региони“. На 25 юни 2021 г., петък, от 13.00 ч. бюрото за връзка на Европейския парламент в България съвместно с Център Европа Директно Стара Загора организират събитието, което ще се проведе с ограничен брой участници на живо в Стара Загора и ще бъде излъчвано пряко онлайн. На форума ще бъдат представени подробности за начина, по който ще функционира Фондът за справедлив преход и потенциалното му отражение върху българските въглищни региони. Участие ще вземат Манолис Кефалоянис (ЕНП/Гърция), член на Европейския парламент и докладчик по регламента за Фонда за справедлив преход, Цветелина Пенкова (С&Д), член на Европейския парламент и на Комисията по регионално развитие, Елоди Дюран, програмен ръководител, отдел Е3, ГД „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия и Костадин Сирлещов, управляващ партньор в CMS София и ръководител отдел „Енергия и климатични промени“ за Централна и Източна Европа.

Регистрация за участие в събитието чрез интернет платформата Zoom

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/RegistrationForm25062021

На живо: диксусия, фейсбук страница на ЕП България, петък, 25 юни, 13:00 ч. българско време

https://www.facebook.com/eplosofia

Програма на председателя на ЕП. В четвъртък сутринта председателят на ЕП Давид Сасоли ще се срещне с председателя на националното събрание на Кувейт г-н Марзук ал-Гарим. В четвъртък в 17.00 ч. българско време той ще се обърне към лидерите на ЕС по време на срещата на върха на ЕС, а след това ще даде пресконференция в 18.00 ч. българско време. В неделя председателят на ЕП Д. Сасоли ще има частна аудиенция при Негово Светейшество папа Франциск.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев