20 АКТИВИСТИ СЕ ВКЛЮЧИХА В ПРОГРАМА ЗА РАВНОПОСТАВЕНОСТ И КЛИМАТИЧНА СПРАВЕДЛИВОСТ НА БЪЛГАРСКИ ФОНД ЗА ЖЕНИТЕ

20 АКТИВИСТИ СЕ ВКЛЮЧИХА В ПРОГРАМА ЗА РАВНОПОСТАВЕНОСТ И КЛИМАТИЧНА СПРАВЕДЛИВОСТ НА БЪЛГАРСКИ ФОНД ЗА ЖЕНИТЕ
18.06.2021 / 10:56

20 лидери от местни общности и активисти от 13 различни населени места в страната се включиха в обучение, което е част от Програмата на Български фонд за жените „Равнопоставеност и климатична справедливост“. То се проведе в Банкя между 10 и 12 юни 2021 г.

Програмата се реализира за първи път от Български фонд за жените и цели да даде възможност за участие на активни хора и лидери от местните общности в опазването на планетата и преодоляването на климатичните промени. Идеята е да се стимулира гражданската активност в опазването на природата, да се повишат знанията на участниците за пресечните точки между равнопоставеността и климатичната справедливост, и да се включат местните общности и активистите в справянето с проблема.

Тридневното обучение беше фокусирано върху най-актуалните практически и теоретични познания как ефективно да създаваме, развиваме, мобилизираме и поддържаме общности. Даде възможност за среща с други общностни лидери и обмен на идеи, както и за създаване на нови партньорства.

Чрез програмата Български фонд за жените поставя на фокус работата с местни общности на локално ниво по теми като замърсяване на въздуха, рециклиране, климатични бежанци, обезлесяване, замърсяване на водите и участието на жените в създаването на политики по опазване на природата и овладяване на климатичните промени, защото вярваме, че именно общностите са двигателите на социалната промяна, насочена към опазване на околната среда.

Програмата за равнопоставеност и климатична справедливост на БФЖ се състои от две части – теоретична и практическа. Обучението беше първият етап, който дава теоретичните знания за общностно организиране и за пресечните точки между равнопоставеността на половете и климатичната справедливост. Във втория етап, участниците имат възможност да кандидатстват за финансова подкрепа от БФЖ в размер до 1 500 лева, с която да активизират своите общности и заедно да изпълнят инициативи за повишаване на информираността, мониторинг, застъпничество или стратегии за участие на техните общности в процесите на вземане на решения на местно и национално ниво по теми, свързани с равнопоставеност и климатична справедливост.

Ето и обратната връзка на една от участничките в програмата, Стела Недялкова: „Всичко, което научих през тези два дни е изключително полезно. Взех си от всичко и от всеки по малко и с голямо вълнение и вдъхновение продължавам напред“.

Участниците в обучението бяха от различни точки на България – Хасково, Смолян, Ботевград, Плевен, Сливен, Харманли, Варна, Поморие, с. Генерал Тодоров (област Благоевград), Русе, Асеновград, с. Никюп (област Велико Търново), Габрово и София.

Обучението беше водено от международни и национални експерти. Мадлен Попигнатова, която е активист и обучител за социална справедливост, базирана в Амстердам, представи темата „Климатична справедливост: как стигнахме до тук и как се влияят жените и уязвимите групи?“ Известно е, че жените, младите хора и малцинствените групи са най-силно засегнати от климатичните промени и затова работата с тях и въвличането им в преодоляването на климатичните промени и негативното въздействие върху природата е ключово.

Българската реалност и нейните предизвикателства и възможности беше представена от двама изтъкнати местни активисти – Георги Стефанов, който ръководи климатичната програма на български офис на международната природозащитна организация WWF и Миля Димитрова, която има над 17-годишен опит на експертни и управленски позиции в държавната администрация (МОСВ и Столична община) и в консултантския бизнес в областта на политиките, свързани с климатичните промени и механизмите за търговия с емисии на парникови газове.

Фасилитатор на обучението беше Кирилка Ангелова, която има 14-годишен опит в развитието на НПО и бизнес сектора като инструктор за групова динамика и организационно поведение. Тя се грижеше за работата в групи и разработването на казуси по метода на дизайн мисленето.

 

Рада Еленкова, „Програмен директор“ на БФЖ и координатор на програмата коментира: „Изводът за нашата организация е, че в страната има много активни граждани, пълни с идеи и енергия да работят на местно ниво за социална промяна и климатична справедливост. Щастливи сме, че Програмата „Равнопоставеност и климатична справедливост“ предлага възможности за подкрепа на ключови каузи и постигане на реална промяна. Ние, от Български фонд за жените, сме мотивирани да продължим усилията си в тази посока, да развием допълнително програмата и да търсим възможности за сътрудничество с всички участници и бъдещи активисти“.

Програмата „Равнопоставеност и климатична справедливост“ се осъществява от Български фонд за жените с подкрепата на Фондация „Институт Отворено общество – София“.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев