Седмицата в ЕП: 14 – 20 юни 2021 г.

Европейският парламент
14.06.2021 / 11:00

Заседания на парламентарни комисии, Брюксел

Първо пленарно заседание на Конференцията за бъдещето на Европа. Учредителното пленарно заседание ще се проведе на 19 юни в Страсбург с дистанционно и физическо участие, в пълно съответствие със здравните мерки, като ще включва представяне на европейските граждански дискусионни групи и многоезичната цифрова платформа. Преди проявата, на 15 юни, вторник, съпредседателят на Съвета на конференцията от страна на Парламента Ги Верхофстад ще информира комисията на ЕП по конституционни въпроси (AFCO) относно развитието на организационните дейности във връзка с Конференцията.

На живо: първо пленарно заседание на Конференцията за бъдещето на Европа, 19 юни, събота, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/inaugural-plenary-of-conference-on-future-of-europe_20210619-0900-SPECIAL-OTHER_vd

Конференция на високо равнище по въпросите на миграцията и предоставянето на убежище. Председателят на ЕП Давид Сасоли ще участва с видео послание на откриването и ще направи заключително изказване по време на втората междупарламентарна конференция на високо равнище по въпросите на миграцията и предоставянето на убежище. На събитието ще бъдат обсъдени въздействието на COVID-19 и външнополитическото измерение на политиките в областта на миграцията и предоставянето на убежище. Изявления ще направят председателят на португалския парламент Едуардо Феро Родригеш, председателят на националното събрание на Словения Игор Зорчич и председателят на германския Бундестаг Волфганг Шойбле, както и заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас (понеделник).

На живо: конференция на високо равнище по въпросите на миграцията и предоставянето на убежище, 14 юни, понеделник, 11:30 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/high-level-conference-on-migration-and-asylum_20210614-1030-SPECIAL-OTHER_vd

Защита на бюджета на ЕС/ОЛАФ. Евродепутатите от комисията на ЕП по бюджетен контрол (CONT) ще обсъдят с генералния директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Виле Итала, дейностите на службата за 2020 г. в борбата ѝ за защита на бюджета на ЕС, включително над 200 приключени разследвания и препоръки за възстановяване на над 293 милиона евро (вторник).

На живо: заседание на CONT, 15 юни, вторник, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-budgetary-control_20210615-0900-COMMITTEE-CONT_vd

Единно европейско небе. Комисията на ЕП по транспорт и туризъм (TRAN) ще обсъди и представи преговорната си позиция относно реформата на Единното европейско небе. Новите правила имат за цел да модернизират управлението на въздушното движение в Европа, да подобрят ефективността и капацитета, както и да намалят разпокъсаността, закъсненията на полетите и емисиите на CO2 в сектора на въздухоплаването (четвъртък).

На живо: заседание на TRAN, 17 юни, четвъртък, 10:30 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/committee-on-transport-and-tourism_20210617-0930-COMMITTEE-TRAN_vd

Уебинар „Как да дишаме по-чист въздух? Европейски практики и решения“. Бюрото за връзка на Европейския парламент в България организира онлайн събитието на 15 юни 2021 г., вторник, от 15.00 ч. в интернет платформите Zoom и Facebook. Ще бъдат представени настоящите европейски политики за качество на атмосферния въздух и промените, за които настояват Европейският парламент и гражданите и ще бъдат споделени добри практики от Италия и Полша с мерки за намаляване на замърсяването на въздуха. Участие ще вземат Хави Лопес (С&Д/Испания), член на Европейския парламент и докладчик по прилагането на директивите относно качеството на атмосферния въздух, Франсоа Уакенхут, началник отдел „Чист въздух“ в Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия, Стефан Димитров, съосновател на проекта AirBG.info за мониторинг на качеството на въздуха и представители на местните власи и граждански организации от Италия и Полша.

На живо: уебинар "Как да дишаме по-чист въздух? Европейски практики и решения", 15 юни, вторник, 15:00 ч. българско време, Facebook

https://www.facebook.com/eplosofia

Регистрация за участие чрез платформата Zoom

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/RegistrationFormAirQualityWebinar150621

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Давид Сасоли ще подпише приетият законодателен акт за цифровото удостоверение на ЕС за COVID с министър-председателя на Португалия Антониу Коща и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, които след това ще направят съвместно изявление. Във вторник председателят Д. Сасоли ще се срещне с министър-председателя на Черна гора Здравко Кривокапич и министъра на външните работи Джордже Радулович, както и ще се присъедини към церемонията по възпоменаването на масовите съветски депортации в Централна и Източна Европа. Д. Сасоли ще се срещне с директора на Бюрото на ОССЕ за демократични институции и права на човека Матео Мекачи и с председателя на румънския сенат Анка Драгу в сряда.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев