Парламентът призовава за освобождаване от патент за ваксините срещу COVID-19

Временното освобождаване от патентните защити ще ускори доставката на ваксини в световен мащаб, смята Парламентът
10.06.2021 / 10:45

Освобождаването от патент ще подобри глобалния достъп до достъпни ваксини срещу COVID-19

Доброволното лицензиране, трансферът на ноу-хау и технологии са ключови за увеличаване на световното производство в дългосрочен план

Призив към САЩ и Обединеното кралство да премахнат забраната за износ на ваксини и суровини

Повече подкрепа за глобалния механизъм за разпространение на ваксини COVAX

За да се ускори разпространението на ваксините в световен мащаб, ЕП настоява за временно премахване на защитата на правата върху интелектуалната собственост за ваксините срещу COVID-19.

 

В резолюцията, приета в четвъртък с 355 гласа "за", 263 гласа "против" и 71 гласа "въздържал се", Парламентът предлага да се започнат преговори за временно освобождаване от прилагането на Споразумението ТРИПС на СТО относно патентите, с цел да се подобри глобалният достъп до достъпни лекарствени продукти, свързани с COVID-19 и да се преодолеят световните производствени ограничения и недостигът на доставки.

 

Доброволното лицензиране (когато разработчикът на ваксината решава на кого и при какви условия може да бъде лицензиран патентът, за да се даде възможност за производство), трансферът на ноу-хау и технологии към държави с производства на ваксини са най-важният начин за увеличаване на мащаба и ускоряване на световното производство в дългосрочен план, заявиха членовете на ЕП.

 

За да се справи с пречките пред производството, Парламентът призовава ЕС "бързо да премахне пречките пред износа и да замени нейния собствен механизъм за износ с изисквания за прозрачност на износа". САЩ и Обединеното кралство от своя страна трябва "незабавно да премахнат забраната за износ на ваксини и суровини", казват евродепутатите. Необходими са 11 милиарда дози за да се имунизира 70% от населението на света, а е произведена само малка част от това количество.

 

Производство на ваксини в Африка

 

Тъй като по-голямата част от 1,6 милиарда дози ваксини, поставени досега, са отишли в индустриализирани държави произвеждащи ваксини, а само 0,3 % - в 29-те най-бедни държави, ЕС трябва да подкрепи производството в Африка, подчертават те. Друго важно средство за осигуряване на ваксини за икономики с ниски доходи е глобалният механизъм за разпространение на ваксини COVAX, към който Парламентът насърчава да се правят вноски.

 

Прозрачност за ваксините от следващо поколение

 

Парламентът изисква бъдещите предварителни споразумения за закупуване да бъдат оповестени в пълен размер, особено за ваксините от следващо поколение, и тези договори да включват изисквания за прозрачност за доставчиците.

 

Контекст

 

Всяко решение за отмяна на правата върху интелектуалната собственост ще бъде взето от Съвета по ТРИПС на СТО, който заседава на 8-9 юни, където Комисията представи европейското предложение, което не включва отмяна на патентите. По време на пленарния дебат, предшестващ приемането на резолюцията, няколко политически групи се изказаха в полза на премахването на защитата на правата на интелектуална собственост върху ваксините, свързани с COVID-19.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев