Наградата LUX на публиката за 2021 г. печели документалният филм „Колектив“

 Носителят на наградата LUX на публиката за 2021 г: Александър Нанау за филма "Колектив"
09.06.2021 / 15:10

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли връчи наградата LUX на публиката за 2021 г. на румънския документален филм „Колектив“.

 

„След периода, през който преминахме, расте и става по-силна нуждата на хората да се съберат – не само на места за дискусии и дебати, но и в кинозалите“, заяви Давид Сасоли на церемония по награждаването, която се проведе в Страсбург.

 

Александър Нанау, който е режисьор и продуцент на спечелилия филм, прие наградата, като отдаде почит на жертвите и семействата, засегнати от разказаната във филма трагедия, както и на независимите журналисти, провели разследвания. “Искаме да се борим с корупцията в Европа и искаме независима преса“, заяви той.

 

"Обществата не се развиват, ако липсва култура, образование и независима преса. Ваш дълг е да подкрепите гражданите, да регламентирате средствата за култура и образование и да защитите журналистиката“, каза г-н Нанау пред евродепутатите.

 

Крайният победител бе определен на базата на осреднените оценки, дадени от публиката и от депутатите в Европейския парламент, като двете групи имаха равна тежест от 50%.

 

Пандемията от COVID-19 засегна силно филмовата индустрия и сектора на културата като цяло. Прожекциите на филмите финалисти в кинозали бяха ограничени, като те бяха заменени с прожекции и събития онлайн. Публиката имаше възможност да оцени филмите до 23 май, а евродепутатите можеха да дадат гласовете си до 8 юни.

 

Филмът победител

 

Документалният филм „Колектив“ е наречен на нощен клуб в Букурещ, където през 2015 г. пожар взема живота на 27 души и води до наранявания на още 180 души. Екип от журналисти разследва последвалата смърт на 37 души, постъпили в болници с изгаряния, които не са били смятани за критични. Те разкриват корупция и нарушения, причиняващи смърт, и показват смелостта и решимостта на хора, които се борят срещу системата.

 

„Колектив“ беше номиниран за Оскар за най-добър международен филм и за най-добър документален филм за 2021 г.

 

Другите два филма, които се състезаваха за наградата, бяха „Още по едно“ на датския режисьор Томас Винтерберг и „Тяло Христово“ на полския режисьор Ян Комаса.

 

Научете повече за филмите финалисти - https://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/priorities/naghrada-lux-za-2021-gh/20201208STO93323/naghrada-lux-na-publikata-koi-sa-nominiranite-filmi-za-2021-gh

 

Пресконференция и други събития

 

Гледайте в сряда от 14:15 часа българско време пресконференцията с представители на трите филма финалисти и Европейската филмова академия, както и с председателя на парламентарната комисия по култура (CULT) Забине Ферхайен (ЕНП, Германия).

 

Включете се в дискусията с режисьора Александър Нанау на живо във Facebook от 15:00 часа българско време - https://www.facebook.com/europeanparliament

 

Ако се интересувате от бъдещето на европейското кино след пандемията, гледайте онлайн семинар на Facebook страницата на наградата LUX - https://www.facebook.com/luxaward

 

Наградата LUX на публиката

 

От 2007 г. Парламентът оказва подкрепа при разпространението на европейски филми, като осигурява субтитри на 24-те официални езика на ЕС за всички филми финалисти на наградата LUX. Наградата е спечелила репутация за подбор на европейски копродукции, които разискват актуални политически и социални въпроси и насърчават дебата за общите ценности.

 

От тази година Европейският парламент организира Наградата LUX на публиката заедно с Европейската филмова академия. Европейската комисия и мрежата от кинозали Europa Cinemas са също партньори при организирането на наградата.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев