Върховенството на закона: Евродепутатите ще поискат действия във връзка с бюджетната условност

Върховенството на закона: Евродепутатите ще поискат действия във връзка с бюджетната условност
08.06.2021 / 10:00

Евродепутатите ще поискат от Съвета и Комисията подробности относно плановете за прилагане на новите правила за обвързаност с условия в областта на върховенството на закона, за защита на бюджета на ЕС.

 

По време на дебат в сряда следобед евродепутатите вероятно ще повдигнат въпроса за влошаващото се състояние на принципите на правовата държава в няколко държави членки и ще наблегнат на спешната необходимост от разглеждане на тези въпроси на равнище ЕС. В четвъртък членовете на ЕП ще гласуват резолюция, в която се излагат възгледите на Парламента.

 

Контекст

 

Регламентът за обвързаност с условия в областта на върховенството на закона, предназначен да защитава средствата на ЕС срещу евентуална злоупотреба от страна на правителствата на държавите от ЕС, влезе в сила на 1 януари 2021 г. При новите правила, обаче, не са предложени съответните мерки. Европейският съвет поиска от Комисията да забави прилагането им, така че държавите членки да могат да го оспорят пред Съда на ЕС (Полша и Унгария сториха това на 11 март 2021 г.) и Комисията да може разработи конкретни насоки за прилагане.

 

В резолюция, приета през март 2021 г., Европейският парламент отново изтъкна, че заключенията на Европейския съвет по този въпрос нямат правно действие, и определи 1 юни като краен срок за приемането на насоките. Евродепутатите също така поискаха от Комисията да се консултира с Парламента преди тяхното приемане. На заседание на парламентарна комисия на 26 май ЕК посочи, че възнамерява да се консултира с Парламента през първата половина на юни.

 

Код: 2021/2711(RSP)

Експерт: Agnese

Дебат: Сряда, 9 юни

Гласуване: Четвъртък, 10 юни

 

Връзки

Статия на ЕП: Евродепутатите настояват Комисията да защити средствата на ЕС (2.6.2021 г.)

https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/eu-affairs/20210527STO04908/rule-of-law-meps-press-commission-to-defend-eu-funds

 

Мултимедиен материал

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/rule-of-law_18008_pk

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев