Биоразнообразие: Евродепутатите ще поискат обвързващи цели за защита на дивата флора и фауна и хората

Евродепутатите ще поискат обвързващи цели за защита на дивата флора и фауна и хората
07.06.2021 / 10:58

ЕП ще обсъди новата стратегия на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 г. в понеделник и се очаква да призове за по-добра защита на сухоземните и морските райони на ЕС при гласуване във вторник.

 

Природата намалява в световен мащаб с безпрецедентни темпове, като един милион от около осем милиона вида са застрашени от изчезване (според доклада на IPBES). Парламентът последователно отдава приоритет на биологичното разнообразие и многократно предупреждава за неговата продължаващата безпрецедентна загуба.

 

След приемането на стратегията на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 г. се очаква членовете на ЕП да призоват за закон за биологичното разнообразие, подобен на законодателния акт на ЕС в областта на климата, за да се гарантира, че до 2050 г. световните екосистеми ще бъдат възстановени, устойчиви и адекватно защитени.

 

Те също така вероятно ще призоват за това най-малко 30 % от сухоземните и морските зони на ЕС да бъдат защитени, за спешни действия за спиране на намаляването на пчелите и други опрашители, както и за обвързващи цели за биологичното разнообразие в градовете, като например зелени покриви.

Код: 2020/2273(INI)

Дебат: Понеделник, 7 юни

Гласуване: Вторник, 8 юни (резултати в сряда)

Процедура: Процедура по собствена инициатива

 

Връзки

 

Процедурно досие

https://oeil.secure.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?reference=2020/2273(INI)&l=en

 

Прессъобщение: Биоразнообразие: Членовете на ЕП изискват обвързващи цели за защита на дивата флора и фауна и хората (28.5.2021 г.)

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20210523IPR04609/biodiversity-meps-demand-binding-targets-to-protect-wildlife-and-humans

 

Видео: Гласуване в комисия и изказване на докладчика

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/eu-biodiversity-strategy-for-2030-bringing-nature-back-into-our-lives-vote-in-envi-committee-and-statement-by-csar-luena-sd-es-rapporteur_I206293-V_v

 

Прессъобщение: За да се спаси биологичното разнообразие, членовете на ЕП призовават за обвързващи цели на световно равнище и на равнище ЕС (16.1.2020 г.)

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20200109IPR69908/to-save-biodiversity-meps-call-for-binding-targets-at-global-and-eu-level

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев