Парламентът ще гласува относно призив за премахване на патентите за ваксини срещу COVID-19

Парламентът ще гласува относно призив за премахване на патентите за ваксини срещу COVID-19
07.06.2021 / 15:55

Евродепутатите ще гласуват дали ЕС следва да поиска от Световната търговска организация (СТО) да се откаже от правата върху интелектуалната собственост за ваксините срещу COVID-19.

 

В дебат по време на майската сесия няколко от политическите групи в Парламента призоваха Комисията да поиска такова освобождаване в подкрепа на усилията за ваксиниране в световен мащаб, докато други заявиха, че това няма да ускори предоставянето на ваксини. Неотдавна членовете на ЕП от комисията по търговия (INTA) призоваха ЕС да започне конструктивни преговори в рамките на СТО, за да се гарантира, че държавите няма да бъдат изправени пред ответни мерки във връзка с нарушения на патенти, свързани с COVID-19.

 

Резолюцията ще бъде поставена на гласуване в сряда, като резултатите ще бъдат обявени в четвъртък.

 

Контекст

 

Всяко решение за отказ от права върху интелектуална собственост ще бъде взето от Съвета по ТРИПС на СТО. През октомври миналата година Индия и Южна Африка отправиха предложение в рамките на СТО за временно освобождаване на всички патенти, свързани с предотвратяването, ограничаването и третирането на COVID-19, от защитата на ПИС. По-късно администрацията на САЩ подкрепи призива.

 

На 20 май генералният директор на СТО д-р Нгози Оконджо-Ивеала обсъди, наред с друго, призива за освобождаване от патент с членове на ЕП в комисията по търговия (INTA).

 

Дебат: Сряда, 19 май

Резултати от гласуването: четвъртък, 7 юни

Процедура: Изявления на Съвета и Комисията, с резолюция

 

Връзки

 

Процедурно досие

https://oeil.secure.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?lang=en&reference=2021/2692(RSP)

 

Мултимедиен пакет

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/eu-vaccine-strategy_17406_pk

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев